Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ απείλησε σήμερα το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον του στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο, μετά το χθεσινό πλήγμα με drones εναντίον βάσης του στρατού νότια της Χάιφα που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 60 ανθρώπους.

Πρόκειται για το πιο φονικό πλήγμα που έχει εξαπολύσει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο πλευρών μετατράπηκαν σε ανοικτό πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή του το σιιτικό κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, «υποσχέθηκε στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας».

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την United Hatzalah, μια οργάνωση εθελοντών διασωστών, από την επίθεση τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «σμήνος drones με εκρηκτικά» εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης, ενώ αφιέρωσε την επίθεση στη μνήμη του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Σε άλλη ανακοίνωση σήμερα το σιιτικό κίνημα έκανε λόγο για μια «περίπλοκη επιχείρηση». Εξήγησε ότι εκτόξευσε ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα με στόχο «να αποσυντονίσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Με αυτό τον τρόπο τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης», εξήγησε η Χεζμπολάχ.

«Μάχες σώμα με σώμα»

Εξάλλου χθες, Κυριακή, το απόγευμα το λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι πολεμά «με αυτόματα όπλα» και «ρουκέτες» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε τουλάχιστον τέσσερα μεθοριακά χωριά και ότι έστησε ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα». Πρόσθεσε επίσης ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολάχ σε τούνελ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε το μέτωπο του πολέμου στον Λίβανο, λέγοντας ότι στόχος του είναι η επιστροφή των περίπου 60.000 ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ λόγω των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύει καθημερινά η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.

Στον Λίβανο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγουμένη από τα ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 1.300 τον αριθμό των νεκρών από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Την ίδια περίοδο σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με βάση τον ΟΗΕ.

Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενέτεινε χθες τα πλήγματά της εναντίον χωριών στον νότιο Λίβανο, αφού έπληξε το Σάββατο αγορά στην πόλη Ναταμπίγιε.

UNIFIL

Στο μεταξύ η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) κατήγγειλε τις «σοκαριστικές ισραηλινές παραβιάσεις» εναντίον θέσεών του, αφού την Παρασκευή είχε κάνει λόγο για «επαναλαμβανόμενα» ισραηλινά πυρά εναντίον της στον νότιο Λίβανο, ένα συμβάν που προκάλεσε έντονες διπλωματικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη UNIFIL, χθες Κυριακή το πρωί δύο ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν «βιαίως» σε μία από τις βάσεις της, ενώ ακολούθησαν πυρά που «προκάλεσαν καπνό» εξαιτίας του οποίου «15 κυανόκρανοι παρουσίασαν ερεθισμούς στο δέρμα και γαστρεντερικές διαταραχές».

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, τραυματίζοντας 25 στρατιώτες. Η επίθεση, εξήγησε η ίδια πηγή, σημειώθηκε πολύ κοντά σε βάση της UNIFIL και ένα άρμα μάχης, που βοηθούσε στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των τραυματιών, δέχθηκε πυρά και κάνοντας όπισθεν έπεσε στη βάση της UNIFIL.

«Δεν υπήρξε εισβολή σε βάση. Δεν υπήρξε προσπάθεια να εισέλθουμε σε βάση. Επρόκειτο για ένα άρμα μάχης που δεχόταν σφοδρά πυρά, σε ένα περιστατικό με πολλαπλά θύματα, που έκανε όπισθεν για να γλιτώσει από τον κίνδυνο», δήλωσε ο Ναντάβ Σοσάνι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον ΟΗΕ να αποσύρει «αμέσως» τη UNIFIL από τις περιοχές των συγκρούσεων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε χθες ότι οι «επιθέσεις» εναντίον των κυανόκρανων ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Ο πόλεμος στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, έναυσμα για τον οποίο αποτέλεσε η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει εξελιχθεί και σε σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς ηγέτες να απειλούν να απαντήσουν στην ιρανική επίθεση με πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι θα αναπτύξει στο Ισραήλ ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη.

Πλήγματα εναντίον εκτοπισμένων

Στο μεταξύ στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας η τοπική πολιτική άμυνα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι – «ανάμεσά τους παιδιά» και «ολόκληρες οικογένειες»-- σκοτώθηκαν στον καταυλισμό Νουσεϊράτ από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 50 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξετάζει τις πληροφορίες» για την επίθεση αυτή. Παράλληλα νωρίς σήμερα επεσήμανε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον «κέντρου διοίκησης και ελέγχου που βρισκόταν στο εσωτερικό του συγκροτήματα όπου παλαιότερα λειτουργούσε το νοσοκομείο Σουχαντάχ αλ Άκσα».

Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από το πλήγμα αυτό. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον «σκηνών εκτοπισμένων στο εσωτερικό» αυτού του νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ με drones

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters