Επικίνδυνα κλιμακώθηκε τις προηγούμενες μέρες η ένταση  μεταξύ του Ισραήλ και της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL).

Ο στρατός του Ισραήλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο έδαφος του νότιου Λιβάνου σε αυτό που περιέγραψε ως «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες» επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Γκουτέρες: Επιθέσεις κατά ειρηνευτικών δυνάμεων συνιστούν έγκλημα πολέμου

Οι μάχες στην περιοχή οδήγησαν σε συγκρούσεις με την UNIFIL, η οποία από το 1978 έχει αναλάβει να διατηρεί την ηρεμία και να μειώνει τις εντάσεις κατά μήκος της "μπλε γραμμής" που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Τουλάχιστον πέντε μέλη της UNIFIL τραυματίστηκαν από ύποπτες ή επιβεβαιωμένες ισραηλινές επιθέσεις κατά της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθεί χρονολογική ανάλυση από Sky News. 

10 Οκτωβρίου

Την περασμένη Πέμπτη, δύο Ινδονήσιοι ειρηνευτές τραυματίστηκαν αφού έπεσαν από έναν πύργο παρατήρησης στο κεντρικό στρατηγείο της UNIFIL στην πόλη Naqoura του νότιου Λιβάνου όταν ισραηλινά τανκς πυροβόλησαν προς αυτό.

11 Οκτωβρίου

Την περασμένη Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι τα στρατεύματά του ήταν υπεύθυνα για ένα περιστατικό στη Naqoura όπου δύο στρατιώτες από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του εντόπισαν μια απειλή και ανταποκρίθηκαν με πυρ, και ότι ο στόχος βρισκόταν 50 μέτρα μακριά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα "καταδίκασε σθεναρά" την επίθεση.

12 Οκτωβρίου

Άλλος ένας ειρηνευτής "χτυπήθηκε από πυροβολισμό λόγω συνεχιζόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας" στην πόλη Naqoura το περασμένο Σάββατο, όπως ανέφερε η UNIFIL. Σημείωσε ότι η προέλευση των πυρών ήταν άγνωστη.

Ο άνδρας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας, όπως ανέφερε.

13 Οκτωβρίου

Στο τελευταίο περιστατικό, η UNIFIL δήλωσε ότι ισραηλινά τανκς «εισέβαλαν βίαια» στην θέση τους στο Ramyah, νότιο Λίβανο, ζητώντας από τη βάση να "σβήσει τα φώτα της".

Περίπου 45 λεπτά αργότερα, τα τανκς έφυγαν αφού η UNIFIL «διαμαρτυρήθηκε» και είπε στους ισραηλινούς στρατιώτες ότι θέτουν το προσωπικό σε κίνδυνο.

Λίγο περισσότερο από δύο ώρες αργότερα, η UNIFIL ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν αρκετές σφαίρες, δημιούργησαν καπνό κοντά στη βάση, προκαλώντας σε 15 ειρηνευτές ερεθισμό του δέρματος και "γαστρεντερικές αντιδράσεις". 

Σε απάντηση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπαν ότι το τανκ τους προσπαθούσε να εκκενώσει τραυματίες στρατιώτες ενώ δεχόταν πυρά και υποχώρησε «αρκετά μέτρα μέσα σε θέση της UNIFIL».

Είπε ότι χρησιμοποιήθηκε οθόνη καπνού για να παρέχει κάλυψη για την εκκένωση των στρατιωτών του και ότι «κατά τη διάρκεια ολόκληρου του περιστατικού, δεν τέθηκε σε κίνδυνο η UNIFIL από την δραστηριότητα της IDF».

Τι έχει πει το Ισραήλ;

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έχει παροτρύνει τους ειρηνευτές να εκκενώσουν από την «ζώνη κινδύνου» του Λιβάνου.

Σε μια άμεση έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Βενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Η άρνησή σας να εκκενώσετε τους στρατιώτες της UNIFIL τους κάνει ομήρους της Χεζμπολάχ».

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, βγάλτε τις δυνάμεις της UNIFIL από τη ζώνη κινδύνου. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, αμέσως».

Βίντεο ισραηλινών που δείχνει πόσο κοντά είναι οπλοστάσιο της Χεσμπολάχ και τα φυλάκια του ΟΗΕ. 

Τι έχει πει η UNIFIL;

Μετά τη σύγκρουση της UNIFIL με τον IDF στις 13 Οκτωβρίου, η αποστολή ειρηνευτών είπε ότι θέλει να «υπενθυμίσει στις IDF και σε όλους τους εμπλεκόμενους τις υποχρεώσεις τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού και της περιουσίας των Ηνωμένων Εθνών και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών ανά πάσα στιγμή».

«Η παραβίαση και η είσοδος σε θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Ψηφίσματος 1701», πρόσθεσε.

«Κάθε σκόπιμη επίθεση σε ειρηνευτές είναι μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του Ψηφίσματος 1701.»

Persona Non Grata o Γκουτέρες 

Σε ανάρτησή του ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραήλ Κάτς αναφέει, «έχω κηρύξει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες  ως persona non grata και του απαγόρευσα την είσοδο στο Ισραήλ λόγω της αποτυχίας του να καταδικάσει την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς και την αντισημιτική και αντι-ισραηλινή συμπεριφορά του. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 87% του ισραηλινού κοινού υποστηρίζει αυτή την απόφαση. Ο Γκουτέρες μπορεί να συνεχίσει να αναζητά υποστήριξη από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, αλλά η απόφαση δεν θα αλλάξει».

Διαβάστε επίσης: Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ με drones