Ζημιές ύψους 5 δισεκατομμυρίων κατέγραψε η οικονομία της Κούβας μέσα σε ένα χρόνο, λόγω του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, με τον αντίκτυπο να είναι αισθητός σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και στην καθημερινότητα των Κουβανέζων πολιτών. 

Ο Πρέσβης της Κούβας, κ. Angel Gustavo Suárez Cordero, μιλά στον Κρις Μιχαήλ σε μιαν αποκλειστική συνέντευξη για την εφημερίδα «Η Σημερινή» και εξηγεί ποιες είναι στην πράξη οι επιπτώσεις τού οικονομικού αποκλεισμού που βιώνει η χώρα του και ο λαός της, ενώ αναφέρεται παράλληλα στις διεθνείς πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την άρση του, αλλά και στις σχέσεις Κύπρου - Κούβας, που φέτος κλείνουν 65 χρόνια φιλίας και συνεργασίας.

Όπως κάθε χρόνο, συναντιόμαστε εδώ για να μιλήσουμε για γενικά θέματα της Κούβας και τις διμερείς σχέσεις. Τι μπορείτε να μας πείτε και πάλι αγαπητέ φίλε;

Είμαι πάντα ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δίνετε να έχω αυτό το παράθυρο ανοιχτό για να συζητήσω για την Κούβα, τις προκλήσεις της και τις σχέσεις της με την Κύπρο. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι και πάλι εδώ, απ' όπου απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς σε όλον τον κυπριακό λαό.

Όσον αφορά τα νέα, πρέπει να αναφέρω την αύξηση του κυπριακού τουρισμού προς τη χώρα μου. Μέχρι το τέλος Αυγούστου περισσότεροι από 500 Κύπριοι είχαν επισκεφθεί τo μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής, την Κούβα. Αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα επίπεδα που φιλοδοξούμε, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε περισσότερους Κυπρίους να ανακαλύπτουν τα θαύματα της χώρας μας. Αυτή η ανάπτυξη αποτελεί απόδειξη των κοινών μας προσπαθειών για την ενίσχυση των πολιτιστικών και οικονομικών μας δεσμών.

Μιλώντας για πολιτισμό, φέτος πραγματοποιήσαμε διάφορες κουβανικές πολιτιστικές δραστηριότητες στην Κύπρο. Από εκθέσεις τέχνης μέχρι συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και κινηματογραφικές προβολές, εργαστήκαμε σκληρά για να μεταφέρουμε τον πολιτιστικό πλούτο της Κούβας στον κυπριακό λαό. Στο πλαίσιο του Τηλεμαραθωνίου, το κοινό απόλαυσε μιαν αριστουργηματική συναυλία από τον διάσημο Κουβανό πιανίστα Rolando Luna με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Η Viva Cuba Fiesta πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, για τρίτη συνεχή χρονιά. Μια σημαντική αντιπροσωπία τεσσάρων διάσημων Κουβανών συγγραφέων βρέθηκε στην Έκθεση Βιβλίου της Λευκωσίας, και το κουβανέζικο μουσικό συγκρότημα El Septeto Santiaguero επισκέφθηκε ξανά την Κύπρο, στις 23 Σεπτεμβρίου στην όμορφη πόλη της Πάφου. Στις 19 Οκτωβρίου τα μέλη της κουβανέζικης μουσικής ομάδας, που ζουν στην Κύπρο, Yemaya Son, θα γιορτάσουν την 7η επέτειό της και την ημέρα του Κουβανικού Πολιτισμού και λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου, η διάσημη Ορχήστρα Λαϊκής Κουβανικής Μουσικής, Maykel Blanco και η ομάδα του Salsa Mayor θα προσφέρουν μια μαγική συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές όχι μόνο προωθούν την αμοιβαία κατανόηση, αλλά και ανοίγουν πόρτες για μελλοντικές συνεργασίες.

Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη της Κούβας και επηρεάζει τις διεθνείς μας σχέσεις, μεταξύ άλλων και εδώ στην Κύπρο. Αλλά γι’ αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα επεκταθούμε περαιτέρω στη συνομιλία μας.

Αυτή ήταν μια χρονιά ανάπτυξης, προκλήσεων και προετοιμασίας γι’ αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι ένα ακόμη πιο ευημερούν μέλλον στις σχέσεις Κούβας-Κύπρου.

Ο αντίκτυπος του αποκλεισμού

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Rodriguez Parrilla, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης για τις επιπτώσεις του αποκλεισμού της Κούβας, δήλωσε ότι από την 1η Μαρτίου 2023 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ο αποκλεισμός προκάλεσε ζημιές και υλικές απώλειες στην Κούβα που υπολογίζονται σε 5.056,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει αύξηση 189,8 εκατομμυρίων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Τι σημαίνει αυτό για τον κουβανικό λαό, ας πούμε, πόσο σημαίνει για τον κουβανικό λαό μια ώρα, μια μέρα, μια εβδομάδα αποκλεισμού;

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών μας είναι ανησυχητικά και αντικατοπτρίζουν την καθημερινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός λόγω του αποκλεισμού.

Για να θέσω αυτά τα στοιχεία στην πρακτική, επιτρέψτε μου να τα αναλύσω με τρόπο που να καταδεικνύει τον καθημερινό αντίκτυπο στη ζωή των Κουβανών: Μέσα σ’ ένα χρόνο, ο αποκλεισμός προκαλεί ζημιές ύψους 5.056,8 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει περίπου 13,85 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ την ημέρα, περίπου 577.000 δολάρια ΗΠΑ την ώρα, ή 9.620 δολάρια ΗΠΑ κάθε λεπτό, λόγω του αποκλεισμού.

Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται αφηρημένοι, αλλά μεταφράζονται σε πολύ συγκεκριμένες συνέπειες για τον λαό μας. Για παράδειγμα, με αυτά που χάνουμε σε μια ώρα λόγω του αποκλεισμού, θα μπορούσαμε: Να αγοράσουμε βασικά φάρμακα για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Να βελτιώσουμε την υποδομή πολλών σχολείων ή κέντρων υγείας. Να επενδύσουμε στην τεχνολογία για την αγροτική παραγωγή και να βελτιώσουμε την επισιτιστική μας ασφάλεια.

25 ημέρες αποκλεισμού ισοδυναμούν με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την κάλυψη των βασικών αναγκών της χώρας σε φάρμακα για ένα έτος (περίπου 339 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

9 ημέρες ισούνται με το κόστος εισαγωγής ιατρικών αναλώσιμων ειδών (βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, βελόνες, ράμματα, καθετήρες, κιτς ορού, μεταξύ άλλων ειδών) καθώς και αντιδραστηρίων που απαιτούνται για το εθνικό σύστημα υγείας για ένα έτος (129 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

21 ώρες εμπάργκο αντιστοιχούν με το κόστος απόκτησης της ινσουλίνης που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης της χώρας για ένα έτος (12 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

18 ημέρες είναι ίσες με το ετήσιο κόστος συντήρησης (εξαιρουμένων των καυσίμων και των επενδύσεων) του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (250 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
4 μήνες αντιστοιχούν στο ποσό που θα εγγυάται, για ένα έτος, την παράδοση του τυποποιημένου οικογενειακού καλαθιού προϊόντων στον πληθυσμό (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

38 ώρες αντιστοιχούν με την τιμή παραγωγής ή απόκτησης υλικών (όπως βιβλία) για σπουδές που απαιτείται από τη χώρα για την κάλυψη των αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος για ένα έτος (21,789 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
Εάν ο αποκλεισμός αρθεί για οκτώ ώρες, η Κούβα θα μπορούσε να αγοράσει τα παιχνίδια και τα διδακτικά βοηθήματα για όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας (4,5 δολάρια ΗΠΑ).

Μισή ώρα ισοδυναμεί με το κόστος των ηλεκτρικών και συμβατικών αναπηρικών αμαξιδίων που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του ειδικού εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας (256.363 δολάρια ΗΠΑ).
44 ώρες ισοδυναμούν με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την εξασφάλιση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία της χώρας (25,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

15 λεπτά αντιστοιχούν με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης ακουστικών βαρηκοΐας για τα παιδιά και τους εφήβους με αναπηρία στην ειδική εκπαίδευση της χώρας (144.000 δολάρια ΗΠΑ).

Τρεις ημέρες ισούνται με το κόστος της ετήσιας συντήρησης των δημόσιων μεταφορών στη χώρα (40 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Οι 9 μήνες αντιστοιχούν με την εκτιμώμενη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας για την κατασκευή νέων κατοικιών (3,893 δις δολάρια ΗΠΑ).

Ο αντίκτυπος είναι αισθητός σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας. Στον τραπεζικό τομέα, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διενέργεια διεθνών συναλλαγών. Εδώ στην Κύπρο, έχουμε βιώσει καταστάσεις όπου τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την Πρεσβεία μας υπό τον φόβο δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τη λειτουργία της Αποστολής μας.

Από μακροοικονομική άποψη, ο αποκλεισμός περιορίζει την πρόσβασή μας στο συνάλλαγμα, την τεχνολογία και τις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, δυσκολίες στην εισαγωγή βασικών αγαθών και εμπόδια στην ανάπτυξη βασικών τομέων, όπως ο τουρισμός και η βιοτεχνολογία.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρά τις προκλήσεις αυτές, η Κούβα εξακολουθεί να θέτει ως προτεραιότητα την ευημερία του λαού της, διατηρώντας δωρεάν και καθολικά συστήματα υγείας και εκπαίδευσης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο αποκλεισμός επιβάλλει ένα άδικο φορτίο σε κάθε Κουβανό πολίτη, επηρεάζοντας την καθημερινή ποιότητα ζωής του και επηρεάζοντας τις υποδομές του κοινωνικού μας συστήματος.

Για τον λόγο αυτό, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διεθνείς πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να θέσουν τέρμα σε αυτήν την αναχρονιστική πολιτική.

«Ελπίζουμε ότι οι φωνές της λογικής θα εισακουστούν»

Αυτές τις ημέρες εκατοντάδες διανοούμενοι και βουλευτές από περισσότερες από 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 11 από την Κύπρο, κάλεσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογο των χορηγών της τρομοκρατίας. Τι σημαίνει να είσαι σε αυτόν τον κατάλογο και ποιες είναι οι συνέπειες για την κουβανική οικονομία, που έχει ήδη πληγεί από τις καταστροφικές συνέπειες του αποκλεισμού και των 243 μέτρων που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ;

Σας ευχαριστούμε που αναφέρεστε σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Η συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των χορηγών της τρομοκρατίας είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο άδικα και επιζήμια εμπόδια που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς τους εκατοντάδες διανοούμενους και βουλευτές από περισσότερα από 70 έθνη, συμπεριλαμβανομένων 11 Κυπρίων βουλευτών και ενός ευρωβουλευτή, που συμμετείχαν στο αίτημα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να αφαιρέσει την Κούβα από την αδικαιολόγητη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Αυτές οι δράσεις αλληλεγγύης είναι θεμελιώδεις για την οικοδόμηση ενός κόσμου που θα είναι πιο δίκαιος και θα σέβεται το διεθνές δίκαιο. Αυτή η επίδειξη διεθνούς αλληλεγγύης αποτελεί απόδειξη της αδικίας αυτού του χαρακτηρισμού και της παγκόσμιας αναγνώρισης του πραγματικά ειρηνικού και συνεργάσιμου χαρακτήρα της Κούβας.

Η εγγραφή στον εν λόγω κατάλογο έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας και τον λαό μας: οι διεθνείς τράπεζες αποφεύγουν να συναλλάσσονται με την Κούβα υπό τον φόβο των αμερικανικών κυρώσεων. Αυτό καθιστά τις διεθνείς εμπορικές μας συναλλαγές εξαιρετικά δύσκολες, ακόμη και για την αγορά βασικών αγαθών όπως τρόφιμα και φάρμακα. Πολλές ξένες εταιρείες αποφεύγουν να συναλλάσσονται με την Κούβα για ν’ αποφύγουν πιθανές κυρώσεις, γεγονός που περιορίζει τις εμπορικές μας επιλογές και καθιστά τις εισαγωγές ακριβότερες. Οι λίγες χρηματοοικονομικές συναλλαγές που καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε έχουν πρόσθετο κόστος λόγω του ορατού κινδύνου, γεγονός που απορροφά πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της χώρας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δυσκολίες αυτές προστίθενται στις ήδη καταστροφικές συνέπειες του αποκλεισμού και των 243 μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, πολλά από τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ισχύουν. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής στην Κούβα, από τη διαθεσιμότητα βασικών αγαθών έως τις δυνατότητές μας για οικονομική ανάπτυξη.

Το αίτημα αυτών των βουλευτών και διανοουμένων δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά η υλοποίησή του θα ωφελήσει όχι μόνο την Κούβα, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, επιτρέποντας μεγαλύτερη συνεργασία σε τομείς όπως η υγεία, ο πολιτισμός και η επιστήμη.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι φωνές της λογικής θα εισακουστούν και ότι σύντομα θα δούμε την Κούβα να αφαιρείται από τον εν λόγω κατάλογο, κάτι που θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Λαμβάνουμε ανεκτίμητη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα»

Είδαμε πως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η κουβανική κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει αλληλεγγύη σε όλον τον κόσμο. Ακούμε νέα για τη συνεργασία της Κούβας από την Καραϊβική έως την Αφρική.

Η διεθνής αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αρχή της κουβανικής εξωτερικής πολιτικής, βαθιά ριζωμένη στις αξίες μας ως έθνος. Παρά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η Κούβα διατηρεί την ακλόνητη δέσμευσή της να μοιράζεται ό,τι έχει και όχι ό,τι περισσεύει.

Είναι ζωτικής σημασίας, για παράδειγμα, ότι οι ιατρικές μας ταξιαρχίες διατηρήθηκαν σε πολλές χώρες της Καραϊβικής, ενισχύοντας τα συστήματα υγείας τους. Στην Αϊτή, για παράδειγμα, οι γιατροί μας συνεχίζουν να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια σε απομακρυσμένες περιοχές και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτές που βίωσε το εν λόγω έθνος της Καραϊβικής.

Συνεχίζουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα για Αφρικανούς, Λατινοαμερικάνους και ακόμη και Αμερικανούς γιατρούς στην Κούβα.

Σε αφρικανικές χώρες όπως η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα, οι ιατρικές μας ταξιαρχίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο Έμπολα και πρόσφατα το COVID-19.

Η χώρα μας συνεχίζει να μοιράζεται τα εμβόλια COVID-19, όπως τα Abdala και Soberana, με χώρες που είχαν δυσκολία πρόσβασης σε άλλες επιλογές.

Μοιραζόμαστε τις προόδους μας στη βιοτεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών για τον καρκίνο και τον διαβήτη.

Συνεργαζόμαστε σε έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, που αφορούν ιδιαίτερα τα νησιωτικά μας έθνη.

Αυτή η συνεργασία δεν αντανακλά μόνο τις αξίες μας, αλλά ενισχύει επίσης τους δεσμούς μεταξύ της Κούβας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Είναι ένα παράδειγμα του πώς η συνεργασία Νότου-Νότου μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την αμοιβαία ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα κάνουμε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που επιβάλλει ο αποκλεισμός. Φανταστείτε πόσα περισσότερα θα μπορούσαμε να κάνουμε αν αυτοί οι άδικοι περιορισμοί είχαν αρθεί. Η ικανότητά μας να βοηθάμε και να συνεργαζόμαστε θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί. Και το γνωρίζουν αυτό.

Επιπλέον, αυτή η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Λαμβάνουμε ανεκτίμητη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Στην Κούβα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός και ότι χτίζεται μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία αλληλεγγύη. Παρά τα εμπόδια, θα συνεχίσουμε να απλώνουμε το χέρι βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη, διότι αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τού ποιοι είμαστε ως έθνος.

Τουρισμός: Βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης

Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ακούσει ότι ο τουρισμός για την Κούβα είναι η κύρια ατμομηχανή της οικονομίας, αλλά τα νέα που ακούμε για την ανάκαμψη του τουρισμού δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Ο τουρισμός αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κύριους μοχλούς της οικονομίας μας. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση είναι πολύπλοκη και απαιτεί μια λεπτή ανάλυση.

Πρώτον, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι ο κουβανικός τουριστικός τομέας έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία COVID-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τουρισμό και η Κούβα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ο αριθμός των επισκεπτών μας μειώθηκε δραστικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης, αν και η διαδικασία είναι πιο αργή απ’ ό,τι θα θέλαμε. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Κούβας, το 2023 δεχθήκαμε περίπου 2,4 εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Παρόλο που αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με τα χρόνια της πανδημίας, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα του 2019, όταν δεχτήκαμε περισσότερους από 4 εκατομμύρια τουρίστες.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ περιορίζουν σημαντικά τον αμερικανικό τουρισμό, ο οποίος ιστορικά αποτελούσε σημαντική αγορά για εμάς.

Άλλοι προορισμοί της Καραϊβικής ανέκαμψαν ταχύτερα, εν μέρει λόγω των λιγότερων περιορισμών.

Ο αποκλεισμός δυσκόλεψε τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής μας υποδομής με τον ρυθμό που θα θέλαμε.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, βλέπουμε θετικές τάσεις. Για παράδειγμα, ο τουρισμός από την Κύπρο προς την Κούβα, αν και ακόμη μέτριος σε απόλυτους αριθμούς, έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί απόδειξη των πολιτιστικών δεσμών που έχουμε ενισχύσει και της αποτελεσματικότητας των προωθητικών μας δραστηριοτήτων εδώ στην Κύπρο.

Εργαζόμαστε σκληρά για να διαφοροποιήσουμε την τουριστική μας προσφορά, εστιάζοντας σε βασικούς τομείς όπως ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, ο Οικοτουρισμός και ο Αειφόρος Τουρισμός, ο Πολιτιστικός και Ιστορικός Τουρισμός και ο Τουρισμός Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες ότι έχουν έρθει σε ένα πραγματικά μοναδικό μέρος.

Επενδύουμε επίσης στην ψηφιοποίηση του τομέα, βελτιώνοντας την ηλεκτρονική μας παρουσία και διευκολύνοντας τις ηλεκτρονικές κρατήσεις και πληρωμές, εντός των περιορισμών που επιβάλλει ο αποκλεισμός. Τον Ιούλιο εγκαινιάσαμε επίσης την ηλεκτρονική έκδοση βίζας. Κάθε ταξιδιώτης που επιθυμεί να επισκεφθεί την Κούβα μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιστότοπο evisacuba.cu και η διαδικασία θα είναι απλούστερη και πιο δυναμική.

Είναι σημαντικό ότι, ενώ ο τουρισμός παραμένει ζωτικής σημασίας, εργαζόμαστε για τη διαφοροποίηση της οικονομίας μας. Τομείς όπως η βιοτεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι εξαγωγές επαγγελματικών υπηρεσιών αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Εν ολίγοις, αν και η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο ελπίζαμε, βλέπουμε θετικά σημάδια και εργαζόμαστε ακούραστα για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Είμαστε βέβαιοι ότι, με τη συνεχή υποστήριξη φιλικών χωρών όπως η Κύπρος και την άρση των άδικων περιορισμών, θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε αυτήν την ανάκαμψη και να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτόν τον ζωτικό τομέα της οικονομίας μας.

Έξι δεκαετίες φιλίας μεταξύ Κύπρου και Κούβας


Το επόμενο έτος θα είναι η 65η επέτειος από την εγκαθίδρυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και της Κύπρου. Έχει προετοιμάσει η Πρεσβεία οποιεσδήποτε δραστηριότητες και ποια είναι η σημασία αυτής της ημερομηνίας για δύο λαούς όπως η Κύπρος και η Κούβα;

Αναμφίβολα, η 65η επέτειος της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και της Κύπρου αποτελεί ορόσημο μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες μας. Η ημερομηνία αυτή, όχι μόνο σηματοδοτεί περισσότερες από έξι δεκαετίες φιλίας και συνεργασίας, αλλά μας παρέχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας και να προβάλουμε τους εαυτούς μας στο μέλλον.

Πράγματι, η Πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και τους Κύπριους φίλους μας, ετοιμάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τον εορτασμό αυτής της ξεχωριστής ημερομηνίας.

Αυτά τα 65 χρόνια αντιπροσωπεύουν μια διαρκή φιλία μεταξύ δύο εθνών που, αν και γεωγραφικά απομακρυσμένα, μοιράζονται κοινές αξίες όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η διεθνής αλληλεγγύη. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, η Κούβα και η Κύπρος αλληλοϋποστηρίχτηκαν στα διεθνή φόρα, υπερασπιζόμενες τις αρχές του διεθνούς δικαίου και την αυτοδιάθεση των λαών.

Αυτή η επέτειος μάς δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε νέους τομείς συνεργασίας όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η τεχνολογία.

Οι σχέσεις μας λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ της Καραϊβικής και της Μεσογείου, προωθώντας τον διαπεριφερειακό διάλογο και τη συνεργασία.

Αυτή η επέτειος δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να ανατρέξουμε στο παρελθόν, αλλά και να προβάλουμε τις σχέσεις μας στο μέλλον, εντοπίζοντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας.

Ελπίζουμε ότι οι εορτασμοί αυτοί όχι μόνο θα ενισχύσουν τους διμερείς μας δεσμούς, αλλά και θα αυξήσουν την αμοιβαία γνώση μεταξύ των λαών μας.

Αυτή η 65η επέτειος αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας και του οράματος των δύο χωρών μας. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και οι δύο, η φιλία μας άντεξε και έγινε ισχυρότερη με την πάροδο του χρόνου. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, με την πεποίθηση ότι τα επόμενα 65 χρόνια θα φέρουν ακόμη περισσότερη συνεργασία, κατανόηση και φιλία μεταξύ της Κούβας και της Κύπρου.

«Η Κύπρος μού δίδαξε την αξία της υπομονής και της επιμονής»


Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων σας στην Κύπρο έχετε κάνει πολλούς φίλους. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η μικρή μεσογειακή χώρα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Είμαι βαθύτατα ευγνώμων γι' αυτήν την ερώτηση, διότι μου επιτρέπει να μοιραστώ μια πιο προσωπική οπτική γωνία της εμπειρίας μου μέχρι στιγμής στην Κύπρο.

Επαγγελματικά, η Κύπρος ήταν μια αποκάλυψη. Αυτή η μικρή μεσογειακή χώρα, με την πλούσια ιστορία και τη στρατηγική της θέση, έχει αποδειχθεί ιστορικός φίλος του κουβανικού λαού και της κυβέρνησης. Η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει τις δικές του ιστορικές προκλήσεις, συντονίζεται βαθιά με την κουβανική εμπειρία. Βρήκα στους Κύπριους διπλωμάτες μια μοναδική κατανόηση της κατάστασής μας και συνεχή υποστήριξη στα διεθνή φόρα.

Η κυπριακή διπλωματία, γνωστή για την ικανότητά της να περιηγείται στις πολύπλοκες περιφερειακές και διεθνείς δυναμικές, υπήρξε πηγή συνεχούς μάθησης. Ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα και την κυριαρχία της, ενώ παράλληλα ενσωματώθηκε σε δομές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέρει πολύτιμα μαθήματα για την Κούβα στη δική μας πορεία ανάπτυξης και διεθνών σχέσεων.

Αλλά, πέρα από τα επαγγελματικά, η ζεστασιά και η φιλοξενία του κυπριακού λαού με έκαναν να νιώσω σαν στο σπίτι μου από την πρώτη μέρα. Οι μακρές συζητήσεις στα χωριά, οι προσκλήσεις σε κυπριακά σπίτια για να μοιραστούμε και η γνήσια περιέργεια των ανθρώπων να μάθουν περισσότερα για την Κούβα, δημιούργησαν δεσμούς που υπερβαίνουν την επίσημη διπλωματία.

Έχω μείνει έκπληκτος από τη φυσική ομορφιά του νησιού, από τις κρυστάλλινες παραλίες της Αγίας Νάπας μέχρι τα γραφικά ορεινά χωριά στα βουνά του Τροόδους. Ο πολιτιστικός πλούτος της Κύπρου, με τους αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους, τις βυζαντινές εκκλησίες και το μοναδικό μείγμα μεσογειακών επιρροών, ήταν μια συνεχής πηγή γοητείας και μάθησης.

Σε προσωπικό επίπεδο, η Κύπρος μού δίδαξε την αξία της υπομονής και της επιμονής. Ο μεσογειακός ρυθμός ζωής, ο οποίος μπορεί αρχικά να φαίνεται αργός σε κάποιον από την Καραϊβική, κρύβει μια βαθιά σοφία σχετικά με το να ζει κανείς σε αρμονία με το περιβάλλον του και να εκτιμά τις ανθρώπινες σχέσεις πάνω απ' όλα.

Οι φιλίες που έχω σφυρηλατήσει εδώ, τόσο με Κύπριους όσο και με μέλη του διπλωματικού σώματος, είναι θησαυροί που θα έχω πάντα μαζί μου. Αυτοί οι προσωπικοί δεσμοί είναι, κατά τη γνώμη μου, το ισχυρότερο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούν να οικοδομηθούν μόνιμες σχέσεις μεταξύ των εθνών.

Η Κύπρος έχει γίνει για μένα κάτι πολύ περισσότερο από ένας διπλωματικός προορισμός. Είναι ένας τόπος συνεχούς μάθησης και μια πηγή έμπνευσης. Η γενναιοδωρία και το φιλόξενο πνεύμα του κυπριακού λαού έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην καρδιά μου, και είμαι βέβαιος ότι οι δεσμοί που έχουμε σφυρηλατήσει κατά τη διάρκεια αυτών των δυόμισι ετών θα αποτελέσουν τη βάση για μια ακόμη ισχυρότερη σχέση μεταξύ της Κούβας και της Κύπρου τα επόμενα χρόνια.

Είμαι βαθιά ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να υπηρετήσω τη χώρα μου σε αυτό το όμορφο νησί και να συμβάλω στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών μας. Η Κύπρος θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, τόσο ως διπλωμάτης όσο και ως άνθρωπος.