Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν τεστ για τον Covid όταν αυτά ήταν σπάνια κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, όπως αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα σε βιβλίο του βετεράνου πολιτικού δημοσιογράφου των ΗΠΑ, Bob Woodward.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε στο μεγαλύτερο βαθμό την αφήγηση του Woodward, του οποίου το βιβλίο αποκαλύπτει πως ο Τραμπ έστειλε κρυφά τεστ στον Ρώσο πρόεδρο για προσωπική χρήση, παρά τις ελλείψεις στις ΗΠΑ.

Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «όλες οι χώρες προσπάθησαν να ανταλλάξουν με κάποιον τρόπο μεταξύ τους» κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν δεν υπήρχε αρκετός εξοπλισμός. «Στείλαμε προμήθειες μηχανών υποβοήθησης αναπνοής στις ΗΠΑ, αυτές μας έστειλαν αυτά τα τεστ», είπε. Οι ανταλλαγές συνέβησαν «όταν η πανδημία ξεκινούσε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο τα τεστ ήταν «σπάνια αντικείμενα».

Σύμφωνα με τον Woodward, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Τραμπ: «Δεν θέλω να το πεις σε κανέναν γιατί ο κόσμος θα θυμώσει μαζί σου.»

Ο Woodward ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν ενδέχεται να μίλησαν τηλεφωνικά έως και επτά φορές από το 2021, συμπεριλαμβανομένου μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ αρνήθηκε αυτή την αφήγηση, λέγοντας ότι οι κλήσεις «δεν συνέβησαν».

Οι λεπτομέρειες για τις σχέσεις του Τραμπ με τον Πούτιν περιέχονται σε νέο βιβλίο του Woodward, του διάσημου Αμερικανού ρεπόρτερ, ο οποίος μαζί με τον Carl Bernstein αποκάλυψαν το σκάνδαλο Watergate που οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον ως προέδρου των ΗΠΑ.