ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε δύο εκτοξευτήρες αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία, με το Κίεβο να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ένα χτύπημα σε αυτό το δαπανηρό σύστημα ακριβείας, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις ζημιές που υπέστη.

Η Ουκρανία διαθέτει αρκετά συστήματα Patriot που έχουν παραδοθεί από τους δυτικούς της συμμάχους και τα χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίζει τους καθημερινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Τα ρωσικά στρατεύματα "έπληξαν δύο εκτοξευτήρες Patriot", δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια αναφορά του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε αυτό έλαβε χώρα.

Χθες, ο ρωσικός στρατός μετέδωσε στο Telegram βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από αέρος το οποίο δείχνει ένα πλήγμα με πύραυλο Iskander εναντίον συστοιχίας Patriot στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ της κεντροανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας εκτοξευτήρας ενός συστήματος Patriot καταστράφηκε και ένας άλλος υπέστη ζημιές. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς, ούτε τη γνησιότητα των εικόνων αυτών.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιγκάτ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένα σύστημα αυτού του τύπου επλήγη από ρωσικό πλήγμα την Τετάρτη στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ.

"Ο εχθρός απλά προκάλεσε ζημιές σε αρκετά εξαρτήματα του εξοπλισμού αλλά χωρίς να τα καταστρέψει", δήλωσε στο Facebook. Το ίδιο πλήρωμα "συνεχίζει να εκτελεί την αποστολή στην περιοχή", πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, το σύστημα "ηγείτο της μάχης κατά ομάδας ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων εκ των οποίων αρκετοί κατέστη δυνατόν να αναχαιτιστούν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος .

Πρόκειται για ένα σπάνιο επίσημο σχόλιο για τους Patriot. Η Ουκρανία κρατά μυστικές σχεδόν όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους εξοπλισμούς αυτούς, αρχίζοντας από τον αριθμό τους στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεών της.

"Τα συστήματα Patriot περιλαμβάνονται στους στόχους με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για τον εχθρό", καθώς αυτό είναι το μόνο μέσο για την Ουκρανία "να κρατήσει σε κάποια απόσταση τη ρωσική αεροπορία" που βομβαρδίζει με βόμβες ολίσθησης τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, δήλωσε ο Ιγκάτ.

Αυτό το ισχυρό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας δόθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία την άνοιξη του 2023, για να επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να προασπίσει πιο αποφασιστικά τις πόλεις και τις ενεργειακές υποδομές του.

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός μπλόγκερ, επικαλούμενος την ουκρανική πολεμική αεροπορία, δήλωσε στο Telegram ότι το πλήγμα σημειώθηκε στο Πάβλογκραντ, πόλη της περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ όπου υπάρχει ένα εργοστάσιο του στρατού, αλλά ότι οι ζημιές "δεν είναι σοβαρές" και ότι η συστοιχία παραμένει "λειτουργική".

Το σύστημα Patriot αναπτύχθηκε σε αυτή την περιοχή για την προστασία της περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ και της πόλης Ζαπορίζια από τις βόμβες ολίσθησης που εκτοξεύουν ρωσικά αεροσκάφη, διευκρίνισε.

Τον Ιούνιο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επιμείνει στο γεγονός ότι η χώρα το χρειαζόταν τουλάχιστον άλλα επτά συστήματα Patriot, εκ των οποίων δύο για την άμυνα της περιφέρειας του Χαρκόβου (βορειοανατολικά) που αποτελούσε τότε στόχο ρωσικής επίθεσης από τις αρχές Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP