Το Ιράκ προχώρησε στον επαναπατρισμό 706 ατόμων από τον καταυλισμό Αλ-Χολ της Συρίας, όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών οικογενειών ύποπτων τζιχαντιστών, δήλωσε πηγή ασφαλείας την Πέμπτη.

Περισσότεροι από 43.000 Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι ξένοι από τουλάχιστον 45 χώρες κρατούνται στον υπερπλήρη καταυλισμό στην ελεγχόμενη, από τους Κούρδους, βορειοανατολική Συρία.

Ο καταυλισμός στεγάζει συγγενείς ύποπτων μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μαζί με πρόσφυγες.

Η πηγή ασφαλείας, η οποία ζήτησε ανωνυμία επειδή δεν επιτρέπεται να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «706 άτομα, ή 181 οικογένειες, επέστρεψαν στο Ιράκ από το Αλ Χολ και μεταφέρθηκαν στο Αλ Τζαντάα, έναν καταυλισμό κοντά στη Μοσούλη».

Είναι η τέταρτη ομάδα Ιρακινών που επιστρέφουν από το Αλ Χολ μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία.

Ο επαναπατρισμός των μελών των οικογενειών των φερόμενων ως μελών του Ισλαμικού Κράτους έχει προκαλέσει διαμάχη στο Ιράκ, όπου η τζιχαντιστική ομάδα κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις γης, προτού ηττηθεί στα τέλη του 2017.

Για να μετριαστούν οι εντάσεις, κατά την άφιξή τους στο Ιράκ, οι αρχές συνήθως κρατούν τα άτομα από το Al-Hol για εβδομάδες ή και μήνες για σκοπούς «ψυχολογικής αποκατάστασης» όπως αναφέρεται, στον καταυλισμό Αλ Τζαντάα, όπου υποβάλλονται επίσης σε ελέγχους ασφαλείας πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ