Ελαφρώς μεγαλύτερη, από την αναμενόμενη, ήταν η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού, κατά 2,4%, ήταν η μικρότερη των τελευταίων τριάμισι ετών, διατηρώντας ενδεχομένως την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε τροχιά περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων κατά τη συνεδρία της τον επόμενο μήνα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,2% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο Στατιστικής του Υπουργείου Εργασίας. Σε 12μηνη βάση, ο ΔΤΚ τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 2,4%. Το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο από τον Φεβρουάριο του 2021, μετά την αύξηση κατά 2,5% τον Αύγουστο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα σημείωνε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση και θα αυξανόταν κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί από την κορύφωση του 9,1% τον Ιούνιο του 2022.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρία της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι μια «σημαντική πλειοψηφία» των φορέων χάραξης πολιτικής υποστήριξε την έναρξη μιας εποχής ευκολότερης νομισματικής πολιτικής, αλλά φάνηκε να υπάρχει ακόμη ευρύτερη συμφωνία ότι η αρχική κίνηση με τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες, δεν θα δέσμευε τη Fed στον συγκεκριμένο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2020 οδήγησε το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο εύρος 4,75%-5,00%. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης το 2022 και το 2023.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες έχουν, ωστόσο, αναγκάσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις ελπίδες για άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε τις περισσότερες θέσεις εργασίας των τελευταίων έξι μηνών τον Σεπτέμβριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1% από 4,2% τον Αύγουστο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, ύστερα από αύξηση 0,3% τον Αύγουστο. Στους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,3%. Αυτό ακολουθεί αύξηση κατά 3,2% τον Αύγουστο.

Νωρίς την Πέμπτη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έβλεπαν περίπου 76% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρια της Fed στις 6-7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Πηγή: ΚΥΠΕ