«Όλα τα βλέμματα στο Eurofighter μετά τους ισχυρισμούς περί έγκρισης πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία», αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες για την πώληση αυτών των αεροσκαφών έχουν ενταθεί μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας και η Τουρκία πραγματοποιούν εντατικές επαφές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει, αν θα υπάρξει συμβιβασμός με το Βερολίνο για το Eurofighter, κάτι για το οποίο τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία, τάσσονται υπέρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τζουμχουριέτ, υπάρχει μια κίνηση και επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις για το μαχητικό αεροσκάφος».

Η Γερμανία, που μέχρι πρότινος αντιτίθετο σθεναρά στην πώληση οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα, φαίνεται να έχει αλλάξει στάση, καθώς επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική λύση με την Άγκυρα στη βάση του win-win.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν-Σολτς στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η τουρκική και η γερμανική αντιπροσωπεία επικοινωνούν συχνά για το θέμα. Ως αποτέλεσμα των επαφών, σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας. Καθώς το Βερολίνο, το οποίο έχει επιβάλει εμπάργκο στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας 336 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως για το πολεμικό ναυτικό, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του Eurofighter έχουν επίσης επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα».

Ωστόσο, παραμένει να διαπιστωθεί, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- πώς θα διαχειριστούν οι δύο χώρες τις ευαίσθητες ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίες είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

«Η πώληση δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τζουμχουριέτ, το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε σχέση με την ευαισθησία του για το θέμα των ζωνών χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών».

Τί σημαίνει «ευαίσθητες ζώνες χρήσης» για τη Γερμανία;

Οι "ευαίσθητες ζώνες χρήσης", που σχετίζονται με την πώληση των Eurofighter στην Τουρκία αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα στην ευρύτερη στρατηγική και πολιτική εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας. Η έννοια αυτή αναφέρεται στους περιορισμούς και τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται σχετικά με τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ασφαλείας, ειδικά σε περιοχές έντασης.

1. Δέσμευση Τουρκίας υπέρ τρίτων: Η Γερμανία έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα όπλα που εξάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν σε συγκρούσεις που μπορούν να απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο φόβος ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Eurofighter σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Συρία ή σε άλλες περιοχές όπου οι σχέσεις είναι τεταμένες, όπως στο Αιγαίο, καθιστά τις "ευαίσθητες ζώνες χρήσης" ζωτικής σημασίας.

2. Εξοπλιστική Ηθική: Στη Γερμανία, υπάρχουν ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις κατά της πώλησης όπλων σε χώρες που ενδέχεται να παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα ή εμπλέκονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Η θέσπιση ευαίσθητων ζωνών χρήσης επιτρέπει στη γερμανική κυβέρνηση να δείξει ότι προσεγγίζει την εξαγωγική της πολιτική με «ηθικά κριτήρια».