Ο τυφώνας Μίλτον έχει εξελίσεται σε μια από τις πιο απειλητικές φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς κατευθύνεται προς τη Φλόριντα  μετά από το πέρασμά του από το Μεξικό και την Κούβα. Πρόκειται για έναν τυφώνα κατηγορίας 5 με ανέμους που φτάνουν και ξεπερνούν τα 270 χλμ/ώρα.

Οι αρχές έχουν εκδώσει αυστηρές εντολές εκκένωσης για πολλές περιοχές, προειδοποιώντας για άμεσο κίνδυνο ζωής, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να παροτρύνει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 κομητείες στη Φλόριντα βρίσκονται τώρα υπό διαταγές υποχρεωτικής εκκένωσης και ο χρόνος τελειώνει για να γίνουν οι προετοιμασίες.

Χιλιάδες εθνοφρουροί έχουν κινητοποιηθεί, ενώ 34 αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα. 37.000 υπάλληλοι της γραμμής βρίσκονται είτε στη Φλόριντα είτε στο δρόμο για να βοηθήσουν σε διακοπές ρεύματος, ανέφερε ο Ρόι

Ο τυφώνας αναμένεται να προκαλέσει καταστροφές που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με τις επιπτώσεις του να θεωρούνται ήδη πολύ σημαντικές. Η περιοχή της Τάμπα στη Φλόριντα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με προβλέψεις να δείχνουν ότι τα νερά μπορεί να φτάσουν σε ύψος τα 4,5 μέτρα, ενώ υπάρχουν αναφορές για κύματα που θα σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Κίνδυνος για μολύνσεις 

Το νερό της πλημμύρας που προκάλεσε ο τυφώνας Μίλτον θα μπορούσε να εκθέσει τους ανθρώπους σε μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή μόλυνση, προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα.

Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι η συγκέντρωση των δυνητικά απειλητικών για τη ζωή βακτηρίων Vibrio, που βρίσκονται συνήθως σε ζεστά παράκτια νερά, μπορεί να αυξηθεί μετά από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια όταν καταποθούν ή όταν ανοιχτές πληγές εκτίθενται σε μολυσμένο νερό.

Το τμήμα υγείας προσθέτει ότι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό, ρίγη, γρήγορο ή υψηλό καρδιακό ρυθμό, σύγχυση ή αποπροσανατολισμό θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δείτε ζωντανό Βίντεο

Περιορίζονται τα αεροπορικά ταξίδια 

Τα αεροπορικά ταξίδια θα είναι περιορισμένα κατά τη διάρκεια του τυφώνα. Το διεθνές αεροδρόμιο της Τάμπα διέκοψε τις πτήσεις το πρωί της Τρίτης και το κοντινό διεθνές αεροδρόμιο St Pete-Clearwater βρίσκεται σε υποχρεωτική ζώνη εκκένωσης και έκλεισε μετά την τελευταία πτήση που αναχώρησε την Τρίτη.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ορλάντο, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Φλόριντα, απέχει περίπου 84 μίλια (135 χλμ.) στην ενδοχώρα από την Τάμπα και είπε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του το πρωί της Τετάρτης. Οι τελευταίες πτήσεις προς το παρόν φαίνεται να είναι προγραμματισμένες για τις 8.15 π.μ., με όλες τις επόμενες αναχωρήσεις να ακυρώνονται.

Ελπίδες ότι θα εξασθενήσει 

Από την άλλη, υπάρχει μια ελπίδα ότι ο τυφώνας μπορεί να μην χτυπήσει απευθείας την Τάμπα αλλά να κινηθεί πιο νότια, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τα πολύ χειρότερα σενάρια.

 Ωστόσο, η γενική αίσθηση από αναρτήσεις σε πλατφόρμες όπως το X (πρώην Twitter) είναι ότι ο Μίλτον θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς και καταστροφικούς τυφώνες στην ιστορία, με την κλιματική αλλαγή να θεωρείται υπεύθυνη για την επιδείνωση τέτοιων φαινομένων