Για κενότητα των κυβερνητικών ισχυρισμών περί ‘ισραηλινής απειλής’ έκανε λόγο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της τουρκικής βουλής.

Με σαφή διάθεση να απομυθοποιήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο Οζέλ άφησε να εννοηθεί πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την «ισραηλινή απειλή» για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα καυτά εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας. Η κρίσιμη συνεδρίαση της τουρκικής βουλής, παρά τις προσδοκίες, δεν αποκάλυψε τίποτα που να ενισχύει τα σενάρια του Τούρκου προέδρου είπε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), αποδίδοντας τους ισχυρισμούς περί "ισραηλινής απειλής" σε επικοινωνιακούς χειρισμούς του κυβερνώντος κόμματος. 

Διαβάστε επίσης: Κρυφή ατζέντα Ισραήλ κατά Τουρκίας βλέπει ο Μπαχτσελί και «καλεί» στα όπλα

«Δεν είπαν τίποτα που δεν γνωρίζαμε»

Ο Οζγκιούρ Οζέλ ανέφερε πως οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν προσέφεραν καμία νέα πληροφορία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. 

«Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι θα επιτεθούν στην Τουρκία σήμερα-αύριο», δήλωσε ο πρόεδρος του CHP, αμφισβητώντας άμεσα τα σενάρια περί επικείμενης ισραηλινής απειλής που παρουσίασε ο Ερντογάν.

"Δεν μπορώ να πω τι ειπώθηκε κρυφά στη συνεδρίαση. Αλλά θα αποκαλύψω ό,τι δεν ειπώθηκε", είπε. 

"Η Τουρκία δεν πρέπει να ανησυχεί για το τί είπε ο Ερντογάν, δεν υπάρχει τίποτα που να υπογραμμίζει αυτό που είπε, δεν υπάρχει τίποτα που δεν γνωρίζετε. Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι θα επιτεθούν στην Τουρκία σήμερα-αύριο. Δεν μπορώ να πω τί ειπώθηκε, αλλά δεν είπαν κάτι που δεν γνωρίζετε ήδη", ανέφερε.

"Τίποτα περισσότερο από όσα λέγονται στα βραδινά κανάλια ειδήσεων"

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, με σαρκαστικό μάλιστα ύφος, τόνισε πως όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση δεν ξεπερνούν τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στα βραδινά δελτία ειδήσεων.

"Ολόκληρη η ομάδα άκουσε με προσοχή, ολόκληρο το Κοινοβούλιο άκουσε με προσοχή. Οι υπουργοί δεν είπαν τίποτα περισσότερο από τις πληροφορίες που δίνουν όσοι μιλούν για την εξωτερική πολιτική και τη στρατιωτική στρατηγική στα βραδινά κανάλια ειδήσεων".

Η απουσία Ερντογάν και οι σκιώδεις απειλές

Ο Οζέλ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απουσία του ίδιου του Ερντογάν από τη συνεδρίαση, όταν οι δηλώσεις του για την ισραηλινή απειλή είχαν πυροδοτήσει αισθήματα φόβου. 

«Το πρόσωπο που είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορεί να λέει 'το Ισραήλ θα επιτεθεί στην Τουρκία' και να γυρίζει και να φεύγει», τόνισε ο Οζέλ.

Η απουσία του Ερντογάν και η αντικατάστασή του από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δημιουργεί, σύμφωνα με τον Οζέλ, ένα κλίμα αμφιβολίας για την αξιοπιστία των ισχυρισμών του κυβερνώντος κόμματος.

Η Τουρκία χρειάζεται να επιστρέψει στην πραγματική της ατζέντα

Στον πυρήνα των δηλώσεων του Οζέλ ήταν η έκκληση που απηύθυνε προς την κυβέρνηση και φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ να ενσκήψοουν στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του CHP, η έμφαση σε εξωτερικές απειλές, όπως αυτή του Ισραήλ, χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός από τα σοβαρά εσωτερικά ζητήματα.

«Σήμερα βεβαιώθηκα...  Επειδή οι πολιτικές που δεν ακούν τη φωνή του λαού, δεν ακούν τους συνταξιούχους, τους εργάτες και τους αγρότες τιμωρήθηκαν στην κάλπη στις 31 Μαρτίου, και επειδή το CHP ήρθε πρώτο στην κάλπη μετά από 47 χρόνια, και επειδή το CHP διατηρεί έκτοτε την εξουσία, και επειδή ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να σηκώσει το κόμμα του, πέταξε ότι "το Ισραήλ θα επιτεθεί στην Τουρκία" για να μη μιλάει η Τουρκία για τη φτώχεια, την ανεργία, τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής».

«Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στην πραγματική της ατζέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να ακολουθούν την ατζέντα του προέδρου Ερντογάν και να επικεντρωθούν σε θέματα όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός, η φτώχεια και η διαφθορά, που είναι τα κύρια ζητήματα που ταλανίζουν την τουρκική κοινωνία.

«Καλώ όλους τους πραγματικούς δημοσιογράφους και τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης στην Τουρκία να σταματήσουν να χειραγωγούνται από την ατζέντα του προέδρου και να αρχίσουν να μιλούν για τη διαφθορά, την ανεργία, την ανασφάλεια, το κόστος ζωής, τα δεινά των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων και την απελπισία της νεολαίας».