Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα διέλυσε το κοινοβούλιο την Τετάρτη ενόψει των πρόωρων εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, με την αντιπολίτευση να παραμένει κατακερματισμένη.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Ισίμπα κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν αδιάκοπα για δεκαετίες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί.

Ωστόσο, ο Ισίμπα, ο οποίος ανέλαβε Πρωθυπουργός μόλις την περασμένη εβδομάδα, θέλει να υποστηρίξει την εντολή του να προωθήσει πολιτικές που περιλαμβάνουν την αύξηση των δαπανών για την άμυνα καθώς και για φτωχότερες περιοχές που επλήγησαν από τη δημογραφική κρίση.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκλογές δίκαια και ειλικρινά, προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού», είπε ο Ισίμπα στα ΜΜΕ την Τετάρτη.

Η τριετής κυβέρνηση του προκατόχου του, Φούμιο Κισίντα είχε ρεκόρ χαμηλών ποσοστών αποδοχής λόγω σκανδάλων.

Οι δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα έδωσαν ποσοστά αποδοχής του Υπουργικού Συμβουλίου 45-50%, σε σύγκριση με 20-30% για τον τελευταίο μήνα της κυβέρνησης του Κισίντα.

Μεταξύ άλλων ο Ισίμπα υποστήριξε τη δημιουργία μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας σύμφωνα με τις γραμμές του ΝΑΤΟ, για αντιμετώπιση της Κίνας, αν και παραδέχτηκε ότι «δεν θα συμβεί εν μία νυκτί».

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει επίσης μια μεγάλη δημογραφική κρίση καθώς ο πληθυσμός της γερνάει και το ποσοστό γεννήσεων παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Ο Ισίμπα είπε ότι η Κυβέρνησή του θα προωθήσει μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών, όπως το ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ