Ο εξόριστος πρίγκιπας του Ιράν, Reza Pahlavi, εξέδωσε δήλωση στην επέτειο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους γείτονες του Ιράν ότι μια επανάσταση που θα ανατρέψει το Ισλαμικό καθεστώς δεν θα αυξήσει την αναταραχή στην περιοχή.

«Λέω σε εσάς, τους φίλους μας στη Μέση Ανατολή... αυτό το καθεστώς που μας κρατά όμηρους για σχεδόν μισό αιώνα πρέπει να φύγει»,  είπε σε βίντεο στο X. «Γνωρίζω ότι μπορεί να φοβάστε πως η αλλαγή θα φέρει χάος. Αλλά μην φοβάστε, δεν θα επιτρέψουμε να ακολουθήσει κενό εξουσίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος».

Ο Pahlavi καλεί για την πτώση των σημερινών ιρανικών αρχών εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως απευθυνόμενος σε δυτικές κυβερνήσεις. Πρόσφατα το μήνυμά του απευθύνεται σε περιφερειακές δυνάμεις και έχει δημοσιευτεί όχι μόνο στα Αγγλικά αλλά και στα Εβραϊκά και Αραβικά.

Αυτό φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να αντικρούσει τον ισχυρισμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι ηγείται του αγώνα ενάντια στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ εκ μέρους των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής και πέρα.

Ο Pahlavi κατηγορεί το Ισλαμικό καθεστώς ότι έχει τροφοδοτήσει εθνοτικές συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες, τονίζοντας ότι ο τύραννος στην Τεχεράνη δεν μιλάει για το έθνος τους.