Την πρώτη συμφωνία της ΕΕ για επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας υπέγραψαν η Αρχή Ετοιμότητα και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τη γαλλική βιοφαρμακευτική εταιρεία Fabentech.

«Η καινοτομία πρέπει να έχει κεντρική θέση στην ετοιμότητα και την αντίδρασή μας σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές», τόνισε η Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος HERA Invest έχει στόχο να τονίσει την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα των θεραπευτικών μέσω ευρέος φάσματος.

Η Κομισιόν θεωρεί, έπειτα από ανάλυση για τις πιθανές υγειονομικές απειλές στην οποία προχώρησε η HERA, ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί η ανάπτυξη της τεχνολογικής προσέγγισης της Fabentech, που βασίζεται στην παραγωγή θραυσμάτων πολυκλωνικών αντισωμάτων ευρέος φάσματος, τα οποία αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν παθογόνα και τοξίνες στο ανθρώπινο σώμα.

Η εταιρεία έχει στόχο να αναπτύξει και να παράγει γρήγορα νέες ανοσοθεραπείες που μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία.

Στόχος του προγράμματος HERA Invest, εξήγησε η κ. Κυριακίδου, είναι η «άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε επαρκή δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση σε κλίμακα λύσεων τελευταίας τεχνολογίας για την προστασία της υγείας των πολιτών».

Η συμφωνία είναι η πρώτη που υπογράφεται στο πλαίσιο του προγράμματος HERA Invest, το οποίο αποτελεί συμπληρωματική ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα InvestEU, μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα EU4Health.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν ήδη δρομολογηθεί περισσότερες επενδύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες εστιάζουν στην αντιμετώπιση των πιο επείγουσων υγειονομικών απειλών, όπως παθογόνων παραγόντων με υψηλό δυναμικό πανδημίας, ραδιολογικών, βιολογικών, χημικών και πυρηνικών απειλών ή της αντοχής στα αντιβιοτικά.

To HERA Invest προσανατολίζεται προς τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην αγορά όπου οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι δεν καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες, μεταξύ άλλων μέσω και της μόχλευσης δημόσιας χρηματοδότησης για την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων ιατρικών αντιμέτρων.

Στο πλαίσιο του HERA Invest, η ΕΤΕπ παρέχει επιχειρηματικά δάνεια που καλύπτουν κατ’ ανώτατο όριο το 50% του συνολικού κόστους του έργου, αφού αξιολογήσει από κοινού με την HERA το κατά πόσον μια επιχειρηματική πρωτοβουλία πληροί τα κριτήρια καθώς και την εμπορική και επιστημονική βιωσιμότητα του έργου.

Πηγή: ΚΥΠΕ