Η επαναφορά του αιτήματος της Τουρκίας για Eurofighter, ένα αίτημα που βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και 1 χρόνο, δείχνει να αποκτά νέα ώθηση, με τα τουρκικά ΜΜΕ να καταγράφουν μία στροφή της -αρνητικής μέχρι πρότινος- Γερμανίας, υπέρ της Τουρκίας.

Η εξέλιξη της συμφωνίας για τα Eurofighter

Η Άγκυρα προσπαθεί από το 2022 να εξασφαλίσει την αγορά 20 μαχητικών Eurofighters, συνολικής αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως η συμφωνία αυτή έχει συναντήσει πολλά εμπόδια. Κυρίως, οι αντιρρήσεις ορισμένων κομμάτων στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, όπως των Πρασίνων, έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία.

Παρόλα αυτά, πηγή δήλωσε στο Middle East Eye ότι το Βερολίνο έχει αναθεωρήσει τη στάση του και επανεξετάζει το αίτημα της Τουρκίας "με νέο τρόπο", συνδέοντας τη «στροφή» τουο Βερολίνου με τις περιφερειακές εντάσεις και τον φόβο σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ενδιάμεση έγκριση για εξοπλιστική πώληση

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας έδωσε το "πράσινο φως" για την πώληση όπλων αξίας 368 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μια κίνηση που δείχνει «άμβλυνση» στη γερμανική πολιτική απέναντι στην Άγκυρα. Η πώληση αυτή περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους και εξαρτήματα για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών υποβρυχίων και φρεγατών.

Τουρκική πηγή που γνωρίζει την πώληση είπε στο MEE την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξε πρόοδος στα υποβρύχια μέρη, επιβεβαιώνοντας την αναφορά του Der Spiegel.

Αυτή είναι η πρώτη έγκριση τέτοιου είδους πώλησης εδώ και χρόνια, γεγονός που αναδεικνύει μια αλλαγή στην πολιτική του Βερολίνου προς την Τουρκία.