Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε την υπόσχεσή του να φέρει πίσω όλους τους ομήρους που κρατούνται ακόμα στη Γάζα, καθώς πραγματοποιήθηκαν αγρυπνίες για την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου με ηγέτες τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.

Σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Νετανιάχου είπε:

«Αυτή την ημέρα, σε αυτό το μέρος, και σε πολλά μέρη σε όλη τη χώρα μας, θυμόμαστε τους νεκρούς μας, τους ομήρους μας, τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω και τους ήρωές μας που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και το έθνος. Υποφέραμε από μια φρικτή σφαγή πριν από ένα χρόνο.

Τα σχόλιά Νετανιάχου ήρθαν λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων ότι ο Idan Shtivi, 28 ετών, ένας από τους ομήρους που πήρε η Χαμάς από το φεστιβάλ μουσικής Supernova πέρυσι, σκοτώθηκε κατά τις επιθέσεις και ότι το "σώμα του εξακολουθεί να κρατείται αιχμάλωτο από τη Χαμάς".

Από τους 251 ανθρώπους που πάρθηκαν όμηροι στις 7 Οκτωβρίου 2023, εκτιμάται ότι 97 εξακολουθούν να κρατούνται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 34 που ο ισραηλινός στρατός λέει ότι είναι νεκροί.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι εμποδίζει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λόγω της επιμονής του για συνεχή ισραηλινό έλεγχο του διαδρόμου Φιλαδέλφεια, που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο, και του κεντρικού διαδρόμου Netzarim της Γάζας, μια στρατηγική διαδρομή που διχοτομεί τη Γάζα.

Η Χαμάς έχει απαιτήσει πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στα σύνορά της απειλεί τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των χωρών.