Πέρασε  σχεδόν μια εβδομάδα έχει περάσει από τότε που το Ιράν πραγματοποίησε μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ως αντίποινα, όπως είπε, για τις πρόσφατες δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ και της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς από το Ισραήλ.

Μετά την επίθεση, το Ισραήλ αμέσως ορκίστηκε να κάνει την Ισλαμική Δημοκρατία να "πληρώσει βαρύ τίμημα".

Γιατί λοιπόν η καθυστέρηση; Και πότε και πώς θα αντεπιτεθεί το Ισραήλ;

Σύμφωνα με το BBC, η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει σε διαβουλεύσεις, τόσο εντός του ισραηλινού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου όσο και με τον στενό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ.

Αυτές αφορούν όχι μόνο τους στόχους – από εγκαταστάσεις πετρελαίου μέχρι βάσεις των Επαναστατικών Φρουρών, εργοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας – αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις και την αντίδραση του Ιράν.

Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Λευκός Οίκος είναι ένας ακόμη πόλεμος πλήρους κλίμακας που θα εμπλέξει τις αμερικανικές δυνάμεις μόλις ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

ΟΙ ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τις τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν απότομα - κάτι που δεν θα ήταν καλό στα βενζινάδικα για τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον χρόνο, πολλοί περίμεναν την αντεπίθεση του Ισραήλ να συμβεί αμέσως μόλις τελείωνε η γιορτή του Εβραϊκού Νέου Έτους την Παρασκευή.

Άλλοι το αναμένουν σήμερα Δευτέρα, σηματοδοτώντας ένα χρόνο από τότε που η  Χαμάς υποστηριζόμενοι από το Ιράν πραγματοποίησε  την επίθεση  στο νότιο Ισραήλ. 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε xθες ότι η χώρα του βρίσκεται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ καθώς προετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στο Ιράν, αλλά ότι το Τελ Αβίβ θα λάβει τις δικές του ανεξάρτητες αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει. 

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι αντιτίθενται σε ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Γκάλαντ είπε στο CNN την Κυριακή ότι «όλα είναι στο τραπέζι». 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει δυνατότητες να χτυπήσει στόχους κοντά και μακριά – το έχουμε αποδείξει. Θα απαντήσουμε κατάλληλα στην ιρανική επίθεση. Δεν θα μείνουμε άπραγοι όπως δεν πρέπει να μείνει και η διεθνής κοινότητα.

Επομένως η μόνη βεβαιότητα φαίνεται να είναι ότι μια αντεπίθεση έρχεται.

Διαβάστε επίσης: Νέα πυραυλική επίθεση της Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ