Καθώς το Ισραήλ συμπλήρωσε έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσίευσαν τη Δευτέρα νέα στοιχεία για τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο, από τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ. στον αριθμό των τοποθεσιών που χτυπήθηκαν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 17.000 στελέχη της Χαμάς και μέλη άλλων τρομοκρατικών ομάδων έχουν σκοτωθεί από τον IDF στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου, επιπλέον περίπου 1.000 τρομοκράτες μέσα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι ξέσπασαν στις νότιες κοινότητες. σφαγιάζοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απαγάγοντας 251 στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης: LIVE/Ισραήλ: Προετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στο Ιράν - «Δεν θα μείνουμε άπραγοι»

Το Ισραήλ απάντησε με μια στρατιωτική εκστρατεία για την ανατροπή του καθεστώτος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την καταστροφή της τρομοκρατικής ομάδας και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο IDF δημοσίευσε και σχετικό βίντεο: 

Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς είπε ότι πάνω από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, αν και ο αριθμός δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τόσο αμάχους όσο και μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Τα στοιχεία του Ισραηλινού Στρατού ανέφεραν ότι ο στρατός έχει σκοτώσει οκτώ διοικητές ταξιαρχίας της Χαμάς και αντίστοιχου βαθμού, καθώς και περισσότερους από 30 διοικητές ταγμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 165 διοικητές και στελέχη της Χαμάς με παρόμοιο βαθμό έχουν σκοτωθεί.

Περίπου 40.300 στόχοι έχουν χτυπηθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου και τα στρατεύματα έχουν εντοπίσει περίπου 4.700 φρεάτια σήραγγας, δήλωσε ο IDF.

Την επομένη της επίθεσης της Χαμάς, η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο ξεκίνησε επιθέσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ, λέγοντας ότι ενεργούσε για την υποστήριξη της Γάζας. Αυτές οι μάχες κλιμακώθηκαν σταθερά με τους μήνες, μέχρι που έβρασαν τον περασμένο μήνα αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα επίθεση εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας σκοτώνοντας ολόκληρη την ανώτατη ηγεσία της και ξεκινώντας μια χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο.

Στο Λίβανο, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι σκότωσε περισσότερους από 800 τρομοκράτες, κυρίως μέλη της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο αριθμός περιελάμβανε 90 διοικητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το IDF.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IDF, σχεδόν 11.000 θέσεις της Χεζμπολάχ έχουν χτυπηθεί από τον στρατό.

Από την αρχή του πολέμου, πάνω από 26.000 ρουκέτες, πύραυλοι και drones έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από πολλά μέτωπα.

Οι αριθμοί περιελάμβαναν 13.200 βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα — τουλάχιστον 5.000 μόνο στις 7 Οκτωβρίου — 12.400 από τον Λίβανο, περίπου 60 από τη Συρία, 180 από την Υεμένη και 400 από το Ιράν — ο τελευταίος από τους οποίους σε δύο άμεσες επιθέσεις στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου και τον Οκτώβριο 1.

Το IDF δεν διευκρίνισε πόσα drones και πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί από το Ιράκ στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου.