Ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, την ερχόμενη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός αυξάνει την ετοιμότητά του σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων στα τοπικά κρατικά μέσα.

Επικείμενη αντεπίθεση κατά του Ιράν

Συγκεκριμένα, στο Ισραήλ φέρονται να εντείνονται οι προετοιμασίες για μία επικείμενη ανταπάντηση στην πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, «υπάρχουν χώρες της περιοχής που απειλούνται από τον ιρανικό κίνδυνο και συμφωνούν πλήρως με τις ισραηλινές θέσεις». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα «αξιωματούχοι γειτονικής χώρας», η οποία δεν κατονομάστηκε, «πραγματοποίησαν συσκέψεις με ισραηλινούς ομολόγους τους», ενώ αναμένεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν και εκείνες ενεργό δράση. Το κρατικό μέσο αποκάλυψε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ για τον σκοπό αυτό ο διοικητής της CENTCOM, των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Κερίλα. Όσο για το επικείμενο ισραηλινό κτύπημα κατά του Ιράν, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «η αντεπίθεση θα είναι σημαντική», ωστόσο διευκρινίζουν ότι «η πρόθεση του Ισραήλ είναι να μην προκληθεί περαιτέρω σοβαρότερη απάντηση εκ μέρους του Ιράν».

Η κατάσταση στο μέτωπο της Γάζας

Στο μέτωπο της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει διευρύνει την παρουσία του στον «Άξονα Νετσαρίμ» που διαχωρίζει την βόρεια Γάζα από την νότια. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί ο όγκος των στρατευμάτων στην Λωρίδα της Γάζας, ενόψει πιθανών επεισοδίων κατά την μεθαυριανή συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου.

Ένα από τα σημεία έντασης που αναμένουν οι Ισραηλινοί είναι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας, τον οποίον πιθανόν να θελήσουν ένοπλοι Παλαιστίνιοι να τον παραβιάσουν με στόχο να μετακινηθούν βίαια από το νότιο τμήμα της Γάζας προς τον βορρά. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στις περιοχές νοτίως του «Άξονα Νετσαρίμ» και νωρίτερα σήμερα ο στρατός συνέστησε τους κατοίκους των περιοχών Αλ-Μπουρέιτζ και Νουσεϊράτ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους νοτίως του «Άξονα Νετσαρίμ» και να μετακινηθούν στην ανθρωπιστική ζώνη στα παράλια του θύλακα.

Η κατάσταση στο μέτωπο του Λιβάνου

Στο μέτωπο του Λιβάνου, οι ισραηλινές δυνάμεις διεύρυναν την χερσαία τους επιχείρηση στις νότιες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στους κατοίκους χωριών και κωμοπόλεων που βρίσκονται βορείως των ποταμών Λιτάνι και Άχουαλι, πέραν της περιοχής του Νοτίου Λιβάνου. Παράλληλα, οι εντατικοί βομβαρδισμοί κατά στόχων και αξιωματούχων της Χεζμπολάχ συνεχίζονται να βρίσκονται σε εξέλιξη στη συνοικία Ντάχια της Βηρυτού. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού δηλώνουν ότι ο εναέριος χώρος του Λιβάνου βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο, αναφέροντας ότι «νωρίτερα σήμερα απαγορεύθηκε η προσγείωση ενός ιρανικού αεροπλάνου στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού». Το αεροπλάνο ανήκε στην ιρανική μεταφορική εταιρεία Fars Air Qeshem, η οποία – σύμφωνα πάντα με τις ισραηλινές πηγές – εξυπηρετεί τους Φρουρούς της Επανάστασης και είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη με προορισμό την Βηρυτό.

Όσον αφορά την δραστηριότητα της Χεζμπολάχ, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα πληθαίνουν οι αναφορές του ισραηλινού στρατού ότι η λιβανική οργάνωση χρησιμοποιεί ασθενοφόρα της τοπικής Ερυθράς Ημισελήνου και νοσοκομειακές μονάδες για να μεταφέρει στελέχη της σε διάφορα σημεία του Λιβάνου, πλησίον των πεδίων των μαχών.  

Διαβάστε επίσης: LIVE: Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Πηγή: ΚΥΠΕ