Μια ρητορική σύμπλευση διαπιστώνεται στην εξωτερική πολιτική μεταξύ του Εκρέμ Ιμάμογλου και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απλώς με πιο ήπια γλώσσα. Παρά τις διαφορές στον τόνο, οι θέσεις που διατύπωσε σήμερα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των Τούρκων επιχειρηματιών "TUSIAD Bosphorus Meetings Meeting", για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μετανάστευση και τις περιφερειακές συγκρούσεις φαντάζουν σχεδόν πανομοιότυπες με τις θέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ουσία της εξωτερικής πολιτικής παραμένει «κρατικοδίαιτη», ανεξαρτήτως πολιτικού στρατοπέδου.

Ο Ιμάμογλου άσκησε έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους πολέμους μεταξύ Παλαιστίνης-Ισραήλ και Ουκρανίας-Ρωσίας.

"Όπως και στο Παλαιστινιακό, η επείγουσα εγκατάλειψη προσεγγίσεων διπλών προτύπων στην επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων και η συνεπής και ισότιμη λειτουργία των μηχανισμών του διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης θα είναι μια πολύτιμη κίνηση για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων ειρηνευτικών μηχανισμών.

Όπως είδαμε αυτήν την εβδομάδα στο τρίγωνο Ισραήλ-Λιβάνου-Ιράν, πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις ξεφεύγουν από τον έλεγχο και μας παρασύρουν σε μια παγκόσμια κρίση", είπε, ασκώντας τη γνωστή κριτική της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στη Δύση, με την ίδια ουσία, αλλά χωρίς τις επιθετικές αιχμές του Ερντογάν.

"Δυστυχώς, η ΕΕ δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις κρίσεις"

Η κριτική του δήμαρχου δεν σταματά μόνο στη Μέση Ανατολή. Εξίσου κοινός είναι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνει τις θέσεις του για τη μετανάστευση, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αξιώσεις περί δίκαιης κατανομής των βαρών. Η διαφορά, βέβαια, έγκειται και πάλι στο ύφος, αλλά και στη μη χρήση εθνικιστικών ιαχών.

"Η ΕΕ, η οποία στη φαντασία των ιδρυτών της ήταν ένα παγκόσμιο σχέδιο ειρήνης, δυστυχώς δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις κρίσεις, ενισχύοντας την αμοιβαία δυσπιστία στις σχέσεις με την Τουρκία. Σήμερα, δυστυχώς, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν περιοριστεί στη συνεργασία για την παράτυπη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και έχουν στριμωχτεί εκεί. Αφήστε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ακόμη και ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης, που είναι προς το κοινό μας συμφέρον, δεν είναι εφικτός για πολιτικούς λόγους. Η κατάσταση αυτή υπονομεύει την πίστη του τουρκικού λαού στην Ένωση και στις ευρωπαϊκές αξίες".

"Ζούμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας"

"Το βάρος της παράτυπης μετανάστευσης και των προσφύγων, ένα άλλο μείζον παγκόσμιο πρόβλημα, δεν θα πρέπει να αφεθεί στους ώμους λίγων χωρών, όπως η Τουρκία. Το σταμάτημα των παγκόσμιων μεταναστευτικών κυμάτων στην πηγή τους και η δίκαιη κατανομή των βαρών θα πρέπει να είναι κοινή ευθύνη όλων των εθνών", συμπλήρωσε, εστιάζοντας σε ένα θέμα, όπως το μεταναστευτικό, το οποίο διαθέτει ευρεία απήχηση στην τουρκική κοινή γνώμη που θέλει να ‘αποτινάξει’ τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την κοινωνική και οικονομική ζωή.