Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη Βοσνία τη νύχτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να πλημμυρίσουν αρκετές πόλεις και χωριά στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης στο νότιο τμήμα της χώρας ανέφεραν ότι αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται και κάλεσαν εθελοντές και τον στρατό να βοηθήσουν, καθώς οι δρόμοι έκλεισαν και τα σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο υπουργός Άμυνας Zukan Helez δήλωσε στην περιφερειακή τηλεόραση N1 ότι έχουν επιστρατευτεί στρατεύματα για να βοηθήσουν και ότι αναφέρθηκαν οι απώλειες.

Ο Helez δήλωσε ότι «ώρα με την ώρα λαμβάνουμε νέα για νέα θύματα - στείλαμε όποιον μπορούσαμε. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που είναι ζωντανοί και είναι θαμμένοι στα σπίτια όπου υπάρχουν οι κατολισθήσεις».

Οι υπηρεσίες διάσωσης στις πόλεις Jablanica και Kiseljak δήλωσαν ότι το ρεύμα ήταν κομμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν.

Ο πυροσβεστικός σταθμός της Jablanica δήλωσε ότι η πόλη ήταν εντελώς απροσπέλαστη επειδή οι δρόμοι και οι γραμμές του τρένου ήταν κλειστοί.

 Θανατηφόρα πλημμύρα στη ΒοσνίαRobert Oroz/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
«Η αστυνομία μας ενημέρωσε ότι ο σιδηρόδρομος είναι επίσης αποκλεισμένος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική υπηρεσία διάσωσης. «Δεν μπορείτε να μπείτε ή να βγείτε από την Jablanica αυτή τη στιγμή. Τα σταθερά τηλέφωνα λειτουργούν, αλλά τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα».

Προέτρεψε τον κόσμο να μην τολμήσει να βγει στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αυξάνει την ένταση των βροχοπτώσεων επειδή ο θερμός αέρας μπορεί να μεταφέρει περισσότερη υγρασία.

Φέτος το καλοκαίρι, τα Βαλκάνια επλήγησαν επίσης από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ξηρασία έχει δυσχεράνει την απορρόφηση των πλημμυρικών υδάτων.

Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μεταδόθηκαν από βοσνιακά μέσα ενημέρωσης έδειξαν χωριά και πόλεις να έχουν βυθιστεί εντελώς κάτω από το νερό, ενώ βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα έδειξαν δραματικές σκηνές από λασπωμένους χείμαρρους και κατεστραμμένους δρόμους.

Φωτογραφίες δείχνουν ότι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους που συνδέει το Σαράγεβο με τις ακτές της Αδριατικής μέσω της Jablanica παρασύρθηκε σε ποτάμι μαζί με μια σιδηροδρομική γραμμή σε μια τεράστια κατολίσθηση.

 Θανατηφόρα πλημμύρα στη ΒοσνίαArmin Durgut/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
«Πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν εξαιτίας των μεγάλων υδάτων και των κατολισθήσεων. Υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και πολλούς τραυματίες και αγνοούμενους», δήλωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Οι αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους να παραμείνουν στους επάνω ορόφους. Οι αναφορές ανέφεραν ότι τα ορμητικά νερά παρέσυραν οικόσιτα ζώα και αυτοκίνητα, καθώς το νερό γέμισε γρήγορα τους κάτω ορόφους των κτιρίων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι αναφέρθηκαν επίσης στη γειτονική Κροατία, όπου αρκετοί δρόμοι έκλεισαν και η πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ προετοιμάστηκε για να σπάσει τις όχθες του ο φουσκωμένος ποταμός Σάβα.

Οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν την κυκλοφορία στις νότιες ακτές της Αδριατικής Θάλασσας, ενώ οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις απείλησαν αρκετές πόλεις και χωριά στην Κροατία.

Πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές αναφέρθηκαν επίσης στο Μαυροβούνιο, νότια της Βοσνίας, όπου ορισμένα χωριά αποκόπηκαν και δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν.

Πηγή: euronews.gr