Από την πλευρά του ο νέος ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «γέφυρα» μεταξύ Κιέβου και ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απήυθυνε έκκληση προς τους δυτικούς του συμμάχους για περεταίρω συνεργασία προκειμένου να μπει ένα φρένο στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο ουκρανός ηγέτης τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η πρώτη γραμμή πριν ξεκινήσει ο δύσκολος χειμώνας.

«Βλέπουμε ότι ένας από τους κύριους λόγους για τα κενά ασφαλείας στους ουρανούς της Ουκρανίας, και ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, των γειτόνων μας, είναι η έλλειψη αποφάσεων για κοινές επιχειρήσεις και κοινή άμυνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αυτό που λειτουργεί στους ουρανούς Μέσης Ανατολής και βοηθά την άμυνα του Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά στον ουρανό του του ευρωπαϊκού τμήματός μας –την Ουκρανία– βοηθώντας να σωθούν ζωές» πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Η εν λόγω τοποθέτηση έγινε την ίδια ημέρα που ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεσμεύθηκε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ότι θα πιέσει την Δύση να ενισχύσει την βοήθειά της προς την Ουκρανία η οποία μπαίνει στο τρίτο χρόνο του πολέμου.

Ο Ρούτε ανέφερε ότι έγιναν βήματα ώστε να δημιουργηθεί «μια γέφυρα» για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το Κίεβο εξασφάλισε από την Δύση 40 δισεκατομμύρια ευρώ ύστερα από διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια.

 
Στο μεταξύ, στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, στα ανατολικά, οι εκκενώσεις αμάχων συνεχίζονται. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πάνω από 2.500 άτομα εγκατέλειψαν την πόλη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Τοπικά Μέσα Ενημέρωση είπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις περιοχές της περιφέρειας χρησιμοποιώντας μονάδες του πυροβολικού και drones, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Πηγή: euronews.gr