Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο έντασης, γι’ αυτό και η Ρωσία καλεί το Ισραήλ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε «στενότατη επαφή» με την Τεχεράνη και δεν έχει συνομιλήσει με την Ουάσιγκτον για τη νέα έξαρση του Μεσανατολικού.
«Αυτή η άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας πρέπει να σταματήσει αμέσως, οι εχθροπραξίες στη ζώνη σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν… Καλούμε τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας (22-24 Οκτωβρίου).
«Αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας στην περιοχή είναι απολύτως πρωτοφανές και οι συνέπειες της σημερινής κρίσης θα είναι πολύ βαθιές. Η καταστροφική πολιτική των ΗΠΑ και του στενότατου συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, του κράτους του Ισραήλ, έχει οδηγήσει σε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή. Βρισκόμαστε σε επαφή με όλες τις κυβερνήσεις της περιοχής», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός, ο οποίος από το Δεκέμβριο του 2021, όταν είχε αναλάβει τις τελεσιγραφικού χαρακτήρα συνομιλίες με τη Δύση για τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας», που είχε ζητήσει το Κρεμλίνο, κατέχει κεντρικούς ρόλους στη ρωσική εξωτερική πολιτική, όπως είναι τώρα η εκπροσώπηση της χώρας του στην επιτροπή προετοιμασίας της Συνόδου των BRICS.
Ερωτηθείς για το εάν υπήρξαν μέσω κάποιων διαύλων επικοινωνίας επαφές Μόσχας – Ουάσιγκτον για το Μεσανατολικό, ο Ρώσος Υφυπουργός απάντησε «όχι, έχουμε διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις», ενώ την ίδια στιγμή σημείωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται «σε στενότατη επαφή με την ιρανική πλευρά για την τρέχουσα κατάσταση», καθώς «έχουμε μια εξαιρετική εμπειρία συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Νομίζω ότι σήμερα είναι η στιγμή που αυτές οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές».
Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε με τη σειρά του τις επικρίσεις κατά του Ισραήλ γιατί αποφάσισε να κηρύξει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Aντόνιο Γκουτέρες «ανεπιθύμητο» (persona non grata), χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή «αλαζονική περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών λειτουργίας του διεθνούς συστήματος» και «βαθύτατα λυπηρή», αποδίδοντάς την σε «υπερβολή των συναισθημάτων».
Με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο πρεσβευτής του Λιβάνου στη Μόσχα Σαούκι Μπου Νάσα δήλωσε ότι η χώρα του έχει ζητήσει διπλωματική και ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία, η οποία «ήδη πραγματοποιεί πολλά τηλεφωνήματα στον κόσμο». Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενκόφ, το πρώτο ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν-76 μετέφερε στον Λίβανο γεννήτριες, τρόφιμα και φάρμακα και παρέλαβε 60 μέλη οικογενειών των Ρώσων διπλωματών στη χώρα, ενώ συνολικά σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ περί τις 3000 πολίτες της Ρωσίας και των χωρών της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών έχουν εκφράσει την επιθυμία να απομακρυνθούν από τον Λίβανο.
Διαβάστε επίσης: LIVE/ Μέση Ανατολή: Πρώτη εμπλοκή του λιβανέζικου στρατού στις εχθροπραξίες
Πηγή: ΚΥΠΕ