Η Κίνα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να λάβει «επείγοντα μέτρα» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Fu Cong, δήλωσε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Τετάρτη, ότι πρέπει να προβεί σε σαφείς και ξεκάθαρες απαιτήσεις για να σταματήσει ο κύκλος της βίας σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας φέρει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», ανέφερε ο Φου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σημειώνοντας ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη “πρέπει να επιστρέψουν στον δρόμο των πολιτικών και διπλωματικών λύσεων”.

Τα τελευταία πυραυλικά πλήγματα του Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού έρχονται μετά την εκτόξευση περισσότερων από 180 πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ την Τρίτη. Το Ισραήλ έχει επίσης στείλει μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων στο Λίβανο με αναφορές για μάχες με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Το Ιράν δήλωσε, την Τετάρτη, ότι η πυραυλική του επίθεση - η μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στο Ισραήλ - τελείωσε, εκτός αν υπάρξει περαιτέρω πρόκληση, αλλά το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν ότι θα αντεπιτεθούν σκληρά.

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν και η υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η πετρελαιοπαραγωγός Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση «κρέμεται από μια κλωστή», το Xinhua επικαλέστηκε τον Φου, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε «παθητική αναβλητικότητα θα ήταν ανεύθυνη και οποιαδήποτε ρητορική επιδοκιμασίας περαιτέρω στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα».

Ο Φου δήλωσε ότι η εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχει ήδη προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή, με τη Γάζα να έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί της γης» και πάνω από 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί στο Λίβανο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα το Ισραήλ να κατευνάσουν άμεσα τα πράγματα για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Το Πεκίνο δήλωσε, επίσης, ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου.

Διαβάστε ακόμη: «Ανακαλύψαμε ότι ο επικεφαλής αντικατασκοπείας Ιράν ήταν πράκτορας της Μοσάντ»

Πηγή: ΚΥΠΕ