Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί επικείμενης επίθεσης του Ισραήλ κατά της Τουρκίας έχουν προκαλέσει αίσθηση, με τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, να ζητά άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση σε κλειστή συνεδρίαση της βουλής.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει την Τουρκία το επόμενο διάστημα. Ο Οζέλ υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξέφρασε την ανάγκη για άμεση ενημέρωση του Κοινοβουλίου μέσω κλειστής συνεδρίασης.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε τα στραβά μάτια στο εμπόριο με το Ισραήλ μέχρι τον Απρίλιο, συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης πολύ πιο μετά από πολλούς από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οζέλ. Τόνισε ότι εάν ο πρόεδρος της χώρας υποστηρίζει ότι επίκειται επίθεση από το Ισραήλ, τότε είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση ενημέρωση του Κοινοβουλίου. «Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για κλειστή συνεδρίαση, καθώς αυτά τα πρακτικά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για 10 χρόνια. Αυτός ο λόγος δεν μπορεί να μείνει έτσι», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα, αν θεωρεί το Ισραήλ απειλή, ο Οζέλ απέφυγε να πάρει σαφή θέση, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα έκανε τέτοιες δηλώσεις τόσο άνετα όσο ο Ερντογάν.

«Στην κλειστή συνεδρίαση, ο Ερντογάν να τα πει όλα. Εγώ δεν έχω πληροφορίες. Δεν έχω στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες ή άλλους κρατικούς θεσμούς να ενημερώνομαι. Αυτοί που έχουν αυτά τα μέσα, ας έρθουν σε όλους μας και ας μας πουν. Δεν το θεωρώ αυτό πεδίο πολιτικής πολεμικής, αλλά ως ένα πεδίο που πρέπει να υπάρχουν διαβουλεύσεις άμεσα», δήλωσε ο Οζέλ.