Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ στο πρακτορείο Axios, το Ισραήλ σκέφτεται να εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα στο Ιράν».

Ανάμεσα στους αρχικούς στόχους του Ισραήλ στο Ιράν θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Τεχεράνης.

Η μαζικότητα της επόμενης απάντησης του Ιράν θα προκαλέσει μία ακόμη μεγαλύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με τους αξιωματούχους του Ισραήλ, μιλώντας στο Axios, να κάνουν λόγο πως στο «τραπέζι» βρίσκονται και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

LIVE: Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για την βαλλιστική επίθεση

Οι στόχοι του Ισραήλ μέσα στο Ιράν

«Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη μας την πιθανότητα να τα δώσουν όλα, κάτι που θα αποτελέσει ένα διαφορετικό παιχνίδι» δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.

Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως πιθανό στόχο, αλλά ορισμένοι λένε ότι οι στοχευμένες δολοφονίες και η εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας της Τεχεράνης είναι επίσης πιθανές.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με εκείνη που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Αυτή τη φορά τα ισραηλινά αντίποινα θα είναι πολύ πιο σημαντικά, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος πυραύλων Ιράν-Ισραήλ: Όσα είδαμε από Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν επειδή οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν να διαβουλευτούν με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ενώ το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει μόνο του, θέλει να συντονίσει τα σχέδιά του με τις ΗΠΑ λόγω των στρατηγικών επιπτώσεων της κατάστασης. Μια άλλη ιρανική επίθεση ως απάντηση σε ισραηλινά αντίποινα θα απαιτούσε αμυντική συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, περισσότερα πυρομαχικά για την ισραηλινή αεροπορία και ενδεχομένως άλλα είδη επιχειρησιακής υποστήριξης των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Θα πλήξουμε όλες τις δομές του Ισραήλ» λέει το Ιράν

Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε την Τρίτη, προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Πηγή: reader.gr