Το πολύτιμο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το Iron Dome, τίθεται σε δράση όταν η χώρα αντιμετωπίζει εναέριες επιθέσεις - αλλά τι είναι; Το σύστημα χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση πυραύλων, πυραύλων και drones.

Το Iron Dome αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αποτελείται από μια σειρά κινητών μονάδων που ρυμουλκούνται με φορτηγά τοποθετημένα σε όλη τη χώρα.

Όταν τα ραντάρ τους εντοπίζουν μια απειλή, οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα «κέντρο διαχείρισης μάχης» όπου το στρατιωτικό προσωπικό την αναλύει, προβλέποντας τη διαδρομή και το σημείο πρόσκρουσής της και αποφασίζει ποιον εκτοξευτή πυραύλων θα χρησιμοποιήσει για να την αναχαιτίσει.

Στη συνέχεια εκτοξεύονται αντιβλήματα απευθείας στην απειλή -ή κοντά σε αυτήν- ώστε οι πυραύλοι να την εξουδετερώσουν.

Ο θόλος, γνωστός ως Kippat Barzel στα εβραϊκά, αντιδρά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και επανδρώνεται 24 ώρες την ημέρα.

Αρχικά σχεδιάστηκε για να προστατεύει πόλεις και στρατηγικές τοποθεσίες από πυραύλους με βεληνεκές 2,5 έως 43 μίλια, αλλά πιστεύεται ότι έχει επεκταθεί.

Άλλα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ

Αν και το βασικό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ είναι το Iron Dome, η χώρα διαθέτει επίσης αμυντικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, γνωστά ως David's Sling, Patriot και Arrow.

Το Arrow

Το Arrow αναπτύχθηκε με τις ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των τύπων βαλλιστικών πυραύλων που το Ιράν είπε ότι εκτόξευσε την Τρίτη.

Λειτουργώντας εκτός της ατμόσφαιρας, έχει χρησιμοποιηθεί στον τρέχοντα πόλεμο για να αναχαιτίσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από μαχητές Χούτι στην Υεμένη.

David's Sling

Ένα άλλο σύστημα είναι το David's Sling, το οποίο αναπτύχθηκε επίσης με τις ΗΠΑ και προορίζεται να αναχαιτίσει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, όπως εκείνους που κατέχει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το σύστημα Patriot

Το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot είναι το παλαιότερο μέλος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Χρησιμοποιήθηκε κατά τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1991 για την αναχαίτιση πυραύλων Scud που εκτοξεύθηκαν από τον ηγέτη του Ιράκ εκείνη την εποχή, Σαντάμ Χουσεΐν, το Patriot χρησιμοποιείται τώρα για την κατάρριψη αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των drones.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Λόγω των περιορισμών του Iron Dome, το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα που ονομάζεται Iron Beam για να αναχαιτίζει τις εισερχόμενες απειλές με τεχνολογία λέιζερ.

To σύστημα εκτιμάται ότι θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού επειδή είναι πολύ φθηνότερο στη λειτουργία του από τα υπάρχοντα.