Ο Δημοκρατικός Τιμ Γουόλς και ο Ρεπουμπλικάνος Τζέι Ντι Βανς, οι υποψήφιοι που επέλεξαν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, άρχισαν το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) την πρώτη και μοναδική τηλεμαχία τους, στο πλαίσιο εξαιρετικά τεταμένης προεκλογικής εκστρατείας.

Οι δυο άνδρες, τους οποίους χωρίζουν κάπου είκοσι χρόνια και οι οποίοι εκφράζουν πολιτικές θέσεις στους αντίποδες για τα περισσότερα ζητήματα, αντάλλαξαν χειραψία προτού πάρουν θέση ο καθένας στο δικό του βήμα. Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ στη Νέα Υόρκη μεταδίδει το CBS.

Διαβάστε ακόμη: Σε εξέλιξη η τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων των ΗΠΑ

Κατά την έναρξη του αντιπροεδρικού ντιμπέιτ ο Τιμ Γουόλς αμφισβήτησε την καταλληλότητα του Ντόναλντ Τραμπ για το αξίωμα του Προέδρου, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ ασταθής για να τον εμπιστευτεί κανείς σε μια περίοδο κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζέι Ντι Βανς, απάντησε υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ είχε κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

 
Η ένταση μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων ανέβηκε όταν η συζήτηση πήγε στο μεταναστευτικό με Το CBS να τους κλείνει τα μικρόφωνα. Η αντιπαράθεση τους αφορούσ τους μετανάστες από την Αϊτή στο Οχάιο. Το CBS News δήλωσε ότι «διατηρεί το δικαίωμα» να σιωπήσει τα μικρόφωνα των υποψηφίων.

 

 

Ο Τιμ Γουόλ, κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, πως προσπαθεί να «στερήσει την ανθρώπινη ιδιότητα» από τους μετανάστες.

Ο κ. Βανς συγκαταλέγεται στις πρώτες μορφές των Ρεπουμπλικάνων που αναπαρήγαγαν την ψευδή θεωρία πως αϊτινοί μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους κατοίκων της πόλης Σπρίνγκφιλντ, που επανέλαβε κατόπιν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη δική του τηλεμαχία με την κυρία Χάρις.

«Οι συνέπειες στο Σπρίνγκφιλντ είναι πως ο κυβερνήτης (σ.σ. της πολιτείας Οχάιο) χρειάστηκε να στείλει τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να συνοδεύουν τα παιδιά (μεταναστών) που πάνε σχολείο», είπε ο κ. Γουόλς.

«Το να υποστηρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ και το να μη γίνεται προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση (σ.σ. στο πρόβλημα της μετανάστευσης) έχει γίνει προεκλογικό επιχείρημα, κι όταν αυτό γίνεται προεκλογικό επιχείρημα συκοφαντούμε και στερούμε την ανθρώπινη ιδιότητα από άλλα ανθρώπινα όντα», επέμεινε.

Ακολουθούν μερικές από τις βασικές θέσεις τους:

Μέση Ανατολή: Γουόλς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να έχουν παρουσία στη Μέση Ανατολή. Ο Βανς είπε ότι θα εξαρτηθεί από το Ισραήλ αν θέλει να εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα στο Ιράν, αφού η χώρα εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ την Τρίτη.

Κλιματική αλλαγή: Ο Βανς δήλωσε ότι η καταστροφή από τον τυφώνα Helene είναι «μια απίστευτη, ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία», ενώ δεν απάντησε άμεσα σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η κλιματική αλλαγή. Εν τω μεταξύ, ο Γουόλς τόνισε τις βελτιώσεις της Κάμαλα Χάρις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και κατηγόρησε τα προηγούμενα σχόλια του Τραμπ ότι το θέμα είναι «φάρσα».

Μετανάστευση: Ο Γουόλς άφησε αιχμές κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, επισημαίνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος σκότωσε με επιτυχία μια διακομματική συμφωνία για τα σύνορα στη Γερουσία. Ο Βανς συνέχισε να επιτίθεται στην Χάρις και στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τα σύνορα, αλλά δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υποστήριζε την πολιτική διαχωρισμού των παιδιών.

Οικονομία: Βανς υποστήριξε ότι το οικονομικό σχέδιο του Τραμπ θα λύσει την κρίση του κόστους ζωής την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί την επιβολή ιστορικών δασμών και την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά. Ο Γουόλς υπερασπίστηκε τις προτάσεις της Χάρις και τόνισε ότι η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος πιστεύει στη μεσαία τάξη, επισημαίνοντας τα σχέδια της να κάνει τη στέγαση και την ιδιοκατοίκηση πιο προσιτή και να μειώσει τους φόρους.

Άμβλωση: Ο  Βανς κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως προβάλλουν «ριζοσπαστικές» θέσεις «υπέρ της άμβλωσης». «Είμαστε υπέρ των γυναικών. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας να κάνεις τις δικές σου επιλογές», αντέτεινε από τη δική του πλευρά ο κ. Γουόλς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα