Μία Κινέζα συνελήφθη στη Λειψία με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία και μετέφερε πληροφορίες στο Πεκίνο αναφορικά με τις παραδόσεις όπλων εκ μέρους του Βερολίνου, ανακοίνωσαν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές.

Η γυναίκα αυτή, της οποίας ανακοινώθηκε μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό του επιθέτου, Γιακί Χ., πιστεύεται ότι «ενεργούσε ως πράκτορας κινεζικής μυστικής υπηρεσίας», σύμφωνα με αυτήν την πηγή. Εργαζόταν για μια εταιρεία που παρέχει υλικοτεχνικής υποστήριξη στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε και φέρται ότι μετέφερε πληροφορίες που αφορούσαν τον τομέα της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού. Το 2023 και το 2024 η Γιακί Χ. παρέδωσε πληροφορίες που αφορούσαν πτήσεις, δεδομένα επιβατών και φορτίων και λεπτομέρειες για τη μεταφορά στρατιωτικών ειδών και ανθρώπων που συνδέονταν με μια γερμανική εταιρεία του αμυντικού τομέα. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις γερμανικές υπηρεσίες πληφοροιών, η εν λόγω εταιρεία είναι η Rheinmetall, η κατασκευάστρια των αρμάτων μάχης Leopard, τα οποία παραδίδονται στην Ουκρανία.

Ο «σύνδεσμός» της ήταν ο «Τζιαν Γκ.», σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ξεχωριστή δίωξη. Τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατονομάσε αυτόν τον άνδρα ως τον Τζιαν Γκούο, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Γερμανού ευρωβουλευτή Μαξιμίλιαν Κραχ, της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Ο Γκούο, που είναι Γερμανός πολίτης, έχει συλληφθεί και προφυλακίστηκε. Φέρεται ότι κατασκόπευε Κινέζους αντιφρονούντες στη Γερμανία και έδινε πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια κινεζική μυστική υπηρεσία. Η υπόθεση αυτή τροφοδότησε φόβους για παρεμβάσεις του Πεκίνου στην ευρωπαϊκή πολιτική, πριν από τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.

Η νέα σύλληψη «μας δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες έχουν βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο τη Γερμανία. Αυτό ισχύει ιδίως για τις μυστικές υπηρεσίες κρατών με τις οποίες είμαστε σε διαρκή ανταγωνισμό», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Η 38χρονη Κινέζα φέρεται ότι παρέδιδε επίσης πληροφορίες για τις παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Το Spiegel υπενθύμισε ότι το αεροδρόμιο της Λειψίας θεωρείται το σημαντικότερο κέντρο διαμετακόμισης όπλων στη Γερμανία. Εκεί σταθμεύουν τα μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov που μπορούν να μεταφέρουν άρματα μάχης.

Η Γιακί Χ., το σπίτι και ο χώρος εργασίας της οποίας ερευνήθηκαν, αναμένεται ότι θα προσαχθεί ενώπιον δικαστή.

Ο ευρωβουλευτής Μαξιμίλαν Κραχ δεν διώκεται στο πλαίσιο αυτής της έρευνας. Από τον Απρίλιο ωστόσο εκκρεμούν σε βάρος του δύο προκαταρκτικές έρευνες της εισαγγελίας της Δρέσδης, με την υποψία ότι λάμβανε χρηματοδότηση από τη Ρωσία και την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ