Η θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου δεν χρειάζεται να αποκλειστεί από το σχολικό πρόγραμμα σπουδών, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, επικεφαλής του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας, που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ, όπως εισηγούνται κάποιοι πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες στη Ρωσία.

«Τι θα επιλέξει [το παιδί], με τι θα γελάσει, τι θα εκλάβει ως μη σοβαρό – δεν το γνωρίζουμε. [...] Το ερώτημα είναι γιατί να οδηγήσουμε σε σύγκρουση την επιστήμη με τη θρησκεία, γιατί να τα αναμειγνύουμε; Δεν είναι πολύ κατανοητό», δήλωσε στο θρησκευτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Βέρα» (=πίστη).

Όπως υπενθύμισε ο Λεγκόιντα «η σύγχρονη επιστήμη γεννήθηκε στους κόλπους της χριστιανικής παράδοσης», οπότε η ιδέα μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας είναι ένα ψευδές στερεότυπο, το οποίο προέκυψε σε μεγάλο βαθμό «υπό την επιρροή ορισμένων ιδεολογημάτων του Διαφωτισμού και αργότερα ιδεολογημάτων της σοβιετικής εποχής».

Κατά τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Εκκλησίας, δεν πρέπει να τεθεί ζήτημα τόσο για την απαγόρευση της διδασκαλίας οποιωνδήποτε θεωριών, όσο για «μια στοχαστική και βαθιά κατανόηση της ποικιλομορφίας τόσο του επιστημονικού κόσμου, όσο και των τρόπων νόησης, οι οποίοι δεν μπορούν να αναχθούν μόνο στον επιστημονικό».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση, που έχει επεκταθεί τις τελευταίες ημέρες στα ρωσικά ΜΜΕ, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος διαφώνησε με όσους εισηγούνται απαγορεύσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της θεωρίας της εξέλιξης και της ορθόδοξης διδασκαλίας. 

«Ο Θεός δημιούργησε ένα καταπληκτικό σύμπαν, έβαλε μέσα μας την ικανότητα να εξελισσόμαστε. Κάποτε λέγαμε ότι η εξέλιξη είναι αντίθετη, ας πούμε, στο σχέδιο του Θεού, όμως δεν είναι ενάντια στο σχέδιο του Θεού, μαρτυρά τον απίστευτο θεϊκό σχεδιασμό, όταν ο άνθρωπος με τις δικές του δυνάμεις, στηριζόμενος σε εξωτερικούς παράγοντες, μπορεί να αναπτυχθεί κατά τον τρόπο, που αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα της εξέλιξης», ανέφερε.

Επισκεπτόμενος το εργαστηριακό συγκρότημα του Επιστημονικού-Τεχνολογικού Πανεπιστημίου «Σείριος» στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, πρόσθεσε πως η εξέλιξη δεν αποτέλεσε ποτέ παράγοντα αντιθρησκευτικών επιχειρημάτων και ότι ο Δαρβίνος ήταν, παρεμπιπτόντως, ένας πολύ θρησκευόμενος άνθρωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ