Η αμφισβήτηση της εγκυρότητας του πανεπιστημιακού τίτλου του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που προέκυψε πρόσφατα, υποδηλώνει μια νέα επίθεση που ενδεχομένως προέρχεται όχι μόνο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και από κύκλους εντός του ίδιου του κόμματός του, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Ο Ιμάμογλου, ως ισχυρότατος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, φαίνεται να ενοχλεί και από μέσα...

Το ζήτημα περί ‘ψεύτικου πτυχίου Ιμάμογλου’ ξεκίνησε με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η εγγραφή του στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο της Κερύνειας στα Κατεχόμενα και η μετέπειτα μεταγραφή του σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ήταν προϊόν παράνομης διαδικασίας. Η εφημερίδα "Σοζτζού", μέσω της στήλης του Σαϊγκί Οζτούρκ, παρουσίασε ισχυρισμούς ότι ο Ιμάμογλου ευνοήθηκε από τον καθηγητή Κεμάλ Αλεμντάρογλου, στενό φίλο του πατέρα του, για τη μεταγραφή του στο πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, ο Αλεμντάρογλου διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία διοικητική αρμοδιότητα το 1990 και δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του Ιμάμογλου. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι μεταγραφές φοιτητών ήταν συχνές εκείνη την εποχή και ότι δεν υπήρχε τίποτα παράνομο σε αυτές.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) ανέφερε ότι ο φάκελος του Ιμάμογλου υπάρχει κανονικά στο πανεπιστήμιο, χωρίς να παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για τυχόν παρατυπίες.

Οι υποψίες για ένα νέο "παιχνίδι" κατά του Ιμάμογλου εντείνονται, καθώς ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης θεωρείται ο ισχυρότερος προεδρικός υποψήφιος για το 2028. Στην Τουρκία, ωστόσο, φαίνεται πως αν δεν αμφισβητείται το πτυχίο σου, δεν μπορείς να γίνεις πρόεδρος...