Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είναι γεμάτη καταγγελίες και προειδοποιήσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά του Ισραήλ, προειδοποιώντας για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της 10ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Επενδύσεων στο Ντολμάμπαχτσέ το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι τελευταίες ενέργειες είναι μια "πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα". Η Τουρκία, η οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο, δείχνει να ευθυγραμμίζεται εναντίον των ισραηλινών επιθέσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παγκόσμιας δράσης.

"Ο Λίβανος και ο λαός του είναι ο νέος στόχος της πολιτικής γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής που ακολουθεί το Ισραήλ", δήλωσε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι πολλοί Λιβανέζοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους. Χαρακτήρισε τις επιθέσεις "σφαγή" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία.

Το «χαϊδεμένο Ισραήλ»

"Η ισραηλινή κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο απερίσκεπτη, χαϊδεμένη από τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν με όπλα και πυρομαχικά", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας υπονοούμενα για τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του Ισραήλ.

Φιντάν: «Ο Νετανιάχου ορέγεται επέκταση του πολέμου»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην κρατική τηλεόραση TRT για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

"Ο θάνατος του Νασράλα είναι μεγάλη απώλεια τόσο για τη Χεζμπολάχ όσο και για το Ιράν", είπε, προσθέτοντας ότι η απουσία του θα γίνει αισθητή σε όλη την περιοχή. Ο Φιντάν δεν δίστασε να κατηγορήσει το Ισραήλ για προσπάθειες εξάπλωσης του πολέμου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια φανερή επιθυμία από την πλευρά του Νετανιάχου να εμπλέξει περισσότερες χώρες στη σύγκρουση.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια επιθυμία στο Ισραήλ και στον Νετανιάχου να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι είχε συνάντηση με τον Νασράλα πριν από 10 ημέρες, τονίζοντας ότι η συνάντηση έγινε "σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία", κάτι που προσθέτει νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή.