Η Τουρκία διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση του δημάρχου Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, και στις κατηγορίες που συνδέουν τον Άνταμς με το Σπίτι της Τουρκίας. Οι ισχυρισμοί έχουν προκαλέσει αναστάτωση και η τουρκική διπλωματία σπεύδει να αποκαταστήσει την εικόνα της. 

Ο Κετσελί, σε έγγραφη δήλωση, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές λειτουργούν αυστηρά εντός των πλαισίων που ορίζουν οι Συμβάσεις της Βιέννης και οι διεθνείς διπλωματικές πρακτικές. 

«Οι αποστολές μας στο εξωτερικό εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Βιέννης και τις διεθνείς διπλωματικές πρακτικές. Αποκλείεται εμείς να παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας», τόνισε κατηγορηματικά, ενώ πρόσθεσε ότι παρακολουθούν στενά την εν εξελίξει νομική διαδικασία στη Νέα Υόρκη, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις.

Ο δήμαρχος Άνταμς και η τουρκική σκιά

Σύμφωνα με τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Αμερικανό δήμαρχο, Τούρκοι διπλωμάτες και επιχειρηματίες φέρονται να προσέφεραν χρηματικές δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του Άνταμς, συνοδευόμενες από πολυάριθμα δώρα, όπως διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία και γεύματα σε ακριβά εστιατόρια.

Ως αντάλλαγμα ο Άνταμς, σύμφωνα με τις κατηγορίες, πίεσε τις υπηρεσίες του δήμου το 2021 να παραχωρήσουν άδεια για τη λειτουργία του Σπιτιού της Τουρκίας, ύψους 36 ορόφων, παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου. 

Εάν κριθεί ένοχος, ο Άνταμς αντιμετωπίζει σοβαρές ποινές, ακόμη και πολυετή κάθειρξη.