Την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις και τις απώλειες αμάχων στον Λίβανο, εκφράζουν οι βρετανικές βάσεις.

Εκπρόσωπος των βρετανικών βάσεων είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές.

Αυτούσια η δήλωση

Ανησυχούμε έντονα για τις αυξανόμενες εντάσεις και τις απώλειες αμάχων στον Λίβανο. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολιτική διευθέτηση που απαιτείται. 

Εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και καλούμε όλα τα μέρη να τερματίσουν τον καταστροφικό κύκλο αντίποινας με βία. Το ΗΒ επιβεβαιώνει σθεναρά τη σημασία της τήρησης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν ενισχυθεί και η Κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι έγιναν όλες οι προετοιμασίες για τη στήριξη των Βρετανών υπηκόων, συμπεριλαμβανομένου της μετάθεσης στρατευμάτων εδώ για την προετοιμασία πιθανής εκκένωσης Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο.

Η άφιξη Βρετανών θα συνεχίσει να στηρίζεται στο πλαίσιο του σχεδίου ΕΣΤΙΑ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καμία πτήση της Βασιλικής Αεροπορίας - RAF δεν έχει μεταφέρει θανατηφόρο φορτίο στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Επιπλέον, αποτελεί συνήθη πρακτική για το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει τακτικά αιτήματα για πρόσβαση στις αεροπορικές βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, για περιορισμένο αριθμό συμμάχων και εταίρων.

Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο για εκκένωση και για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε δίνουμε πληροφορίες σχετικά με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων χωρών.

Μαζί με τους γείτονες και αξιόπιστο έταιρο μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουμε να παίρνουμε σοβαρά την ασφάλεια του νησιού. Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα απειλή για τις ΒΒ ή για το νησί της Κύπρου ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατάστασης, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά και να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό. 

Το ΗΒ σέβεται και στηρίζει το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου είναι μια δύναμη καλού στην περιοχή. Χρειαζόμαστε ήρεμα κεφάλια και μία επείγουσα εστίαση σε μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί αυτός ο κύκλος βίας.