Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην Χεζμπολάχ, της οποίας ηγούνταν επί 32 χρόνια, δηλώνουν αναλυτές μετά την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το Ισραήλ εναντίον του το απόγευμα της Παρασκευής.

Η αντικατάσταση του Νασράλα αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη Χεζμπολάχ, με δεδομένο πως, πλην αυτού, μια σειρά ανώτερων διοικητών της οργάνωσης, έχουν επίσης χάσει τις ζωές τους από ισραηλινές επιθέσεις τους τελευταίους μήνερς, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εσωτερική της ασφάλεια.

Ο νέος ηγέτης θα πρέπει να είναι αποδεκτός τόσο εντός της οργάνωσης στο Λίβανο όσο και από τους υποστηρικτές της στο Ιράν, δήλωσε ο ειδικός στις σιιτικές ένοπλες ομάδες, Φίλιπ Σμιθ του The Washington Institute For Near East Policy.

Διαβάστε επίσης: Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί τον κόσμο»

Ο άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα, ο Χασίμ Σαφιντίν, ήταν ακόμη ζωντανός μετά την επίθεση της Παρασκευής, υποστήριξε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιντίν, ο οποίος επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ και συμμετέχει στο Συμβούλιο Τζιχάντ της οργάνωσης, είναι ξάδελφος του Νασράλα και γαμπρός του Κασέμ Σολεϊμανί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη τόσο το 2017 όσο και τον Ιούνιο, όταν απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ. «Ας ετοιμαστεί (ο εχθρός) να κλάψει και να θρηνήσει», είχε πει στην κηδεία.

Ο Νασράλα «άρχισε να του δίνει θέσεις μέσα σε διάφορα συμβούλια της Χεζμπολάχ. Κάποια από αυτά ήταν πιο αδιαφανή από άλλα. Τον έβαζαν να πηγαίνει σε αυτά, να βγαίνει και να μιλάει», είπε ο Σμιθ.

Οι οικογενειακοί δεσμοί και η φυσική ομοιότητα του Σαφιντίν με τον Νασράλα (ακόμα και στο τουρμπάνι που φορούν), καθώς και η θρησκευτική του ιδιότητα ως «απόγονος του Μωάμεθ» θα μετρούσαν υπέρ του για την κεφαλή της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Σμιθ.

Διαβάστε επίσης: Χασάν Νασράλα: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ