Η Αμερική είναι μια από τις πιο θρησκευόμενες χώρες στη Δύση. Περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του αναγνωρίζονται ως χριστιανοί. Αλλά - τα πράγματα αλλάζουν και το έθνος έχει γίνει λιγότερο αφοσιωμένο τις τελευταίες δεκαετίες.

Πώς θα επηρεάσει λοιπόν αυτό τις δημοσκοπήσεις στις προεδρικές εκλογές του 2024; Ακολουθεί εκτεταμένο ρεπορτάζ με πίνακες και δημοσκοπήσεις από το Sky News

 

Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες είναι ισχυρές στις ΗΠΑ - αλλά η θρησκεία στην πραγματικότητα παρακμάζει.

Στη δεκαετία του 1990 περίπου το 90% των Αμερικανών αυτοπροσδιορίζονταν ως χριστιανοί. Τώρα περισσότερο από το ένα τέταρτο λένε ότι δεν έχουν θρησκεία.

Αυτό είναι σημαντικό για τις εκλογές, επειδή το 70% των μη θρησκευόμενων ψηφοφόρων στην Αμερική είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Δημοκρατικούς, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research Survey από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η ευθυγράμμιση είναι ακόμη ισχυρότερη για τους αγνωστικιστές (78%) και τους άθεους (84%).

 

Αλλά η θρησκεία δεν ξεθωριάζει σε ολόκληρη την Αμερική. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως η Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, ο Μισισιπής, η Λουιζιάνα και η Αλαμπάμα - ουσιαστικά η Βιβλική ζώνη της Αμερικής - στην πραγματικότητα δυναμώνει.

Και οι Αμερικανοί Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων των Προτεσταντών και των Καθολικών, πολύ πιθανό να ευθυγραμμιστούν με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αλλά και η  φυλή παίζει σημαντικό ρόλο - το 84% των μαύρων προτεσταντών και το 60% των ισπανόφωνων καθολικών είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ των Δημοκρατικών.

Έτσι, ενώ σημειώνουν κέρδη σε ορισμένες λιγότερο θρησκευόμενες πολιτείες, χάνουν επίσης ψηφοφόρους σε άλλα πιο συντηρητικά μέρη της χώρας.

Αυτό είναι το κλειδί όταν εξετάζετε τις καταστάσεις μετατόπισης

Η θρησκεία και οι πολιτείες που μετατοπίζονται

Στις αμερικανικές εκλογές του 2020, επτά πολιτείες των ΗΠΑ κέρδισαν λιγότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες - ένα πολύ στενό περιθώριο που θα μπορούσε να αλλάξει φέτος.

Αυτές οι πολιτείες ήταν: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα και Νεβάδα.

Αυτές κέρδισε ως επί το πλείστον ο Τζο Μπάιντεν το 2020 - εκτός από τη Βόρεια Καρολίνα, την οποία κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, στις εκλογές του 2016, ο κ. Τραμπ κέρδισε όλες αυτές τις πολιτείες - εκτός από τη Νεβάδα.

Λοιπόν προς ποια κατεύθυνση είναι πιθανό να κινηθούν τώρα;

Αν δούμε τις αλλαγές από την Απογραφή του 2010 έως την Απογραφή του 2020, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Πενσυλβάνια και η Τζόρτζια τείνουν λιγότερο θρησκευτικά. Ενώ η Βόρεια Καρολίνα, η Νεβάδα και η Αριζόνα έγιναν πιο θρησκευόμενες.

Αν ακολουθούμε την πρόχειρη τάση ότι λιγότερο θρησκευτικές πολιτείες είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν για τους Δημοκρατικούς και περισσότερες θρησκευτικές πολιτείες είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν για τους Ρεπουμπλικάνους, αυτό δίνει στους Δημοκρατικούς το προβάδισμα σε τέσσερις από τις επτά swing πολιτείες - με τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίζουν μόνο τρεις.

Αλλά όπως μπορείτε να δείτε από τη διάσπαση - για να μην αναφέρουμε τους άλλους παράγοντες που παίζουν - είναι μια πραγματικά σκληρή μάχη για τις πολιτείες swing, και ως εκ τούτου τον Λευκό Οίκο.

Τι γίνεται με την άμβλωση;

Τον Ιούνιο του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, γνωστό ως απόφαση Roe v Wade, αφήνοντας την απόφαση σε μεμονωμένες πολιτείες.

Ως αποτέλεσμα, 14 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευσαν τις αμβλώσεις σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις. Τέσσερις το έχουν απαγορεύσει μετά από περίπου έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Η απαγόρευση βασίζεται στην πεποίθηση ορισμένων θρησκευόμενων ότι η ανθρώπινη ζωή ξεκινά από τη σύλληψη και ότι τα αγέννητα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Ενώ η νέα απόφαση έγινε ευπρόσδεκτη από πολλούς Ρεπουμπλικάνους και Χριστιανούς συντηρητικούς που ήθελαν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Καμάλα Χάρις τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων των αμβλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κ. Τραμπ διόρισε τρεις από τους έξι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που βοήθησαν στην ανατροπή του Roe v Wade το 2022, αμβλύνει τη στάση του για τις σκληρές απαγορεύσεις των αμβλώσεων - ίσως λόγω αυτής της δημοσκόπησης.

Τον Αύγουστο, είπε σε δημοσιογράφο του NBC ότι πίστευε ότι η απαγόρευση της άμβλωσης των έξι εβδομάδων στη Φλόριντα ήταν «πολύ σύντομη», προσθέτοντας: «Πιστεύω σε εξαιρέσεις για τη ζωή της μητέρας, αιμομιξία, βιασμό».

Βίβλος πόλεμος Γάζας

Οι Αμερικανοί ευαγγελικοί έχουν υποστηρίξει σταθερά την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη Βίβλο. Το 2017, μια δημοσκόπηση του LifeWay διαπίστωσε ότι το 80% των ευαγγελικών χριστιανών των ΗΠΑ πιστεύει ότι η δημιουργία του Ισραήλ το 1948 ήταν εκπλήρωση της βιβλικής προφητείας.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το κοινό των ΗΠΑ είναι αρκετά διχασμένο σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο.

Και στο Μίσιγκαν, μια πολιτεία αιώρησης όπου υπάρχει μεγάλος αραβοαμερικανικός πληθυσμός, ορισμένοι Αμερικανοί μουσουλμάνοι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι με τη στάση της σημερινής κυβέρνησης στον πόλεμο.

Τόσο η κα Χάρις όσο και ο κ. Τραμπ έχουν δηλώσει τη συνεχή υποστήριξή τους στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο. Η κ. Χάρις έχει δεσμευτεί ότι θα πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ ο Τραμπ λέει ότι προέτρεψε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου «να σταματήσει τη δολοφονία» - σύμφωνα με τα λόγια του.