Οι «Ortho-bros» αποτελούν μια σύγχρονη τάση, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου νεαροί άνδρες υιοθετούν την Ορθοδοξία ως απάντηση στον σύγχρονο δυτικό προοδευτισμό.

 Η τάση αυτή φαίνεται να ενσωματώνει στοιχεία παραδοσιακής θρησκευτικής πίστης με σύγχρονες κοινωνικές και πολιτισμικές αντιδράσεις, δημιουργώντας μια υποκουλτούρα ή κοινότητα που αναζητά την πνευματικότητα και την ηθική ακεραιότητα μέσα από την Ορθόδοξη παράδοση.

Όπως αναφέρει σχετική ανάλυση του Liberal, μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανόδου των «Ortho-bros» είναι η επιρροή των ορθόδοξων ιερέων που γίνονται viral μέσω των social media. Χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το YouTube, το TikTok και το Twitter, αυτοί οι ιερείς καταφέρνουν να προσεγγίσουν ένα νεότερο κοινό που δεν είχε προηγούμενη επαφή με την Ορθοδοξία. Μέσα από τη σύγχρονη διαδικτυακή κατήχηση και απολογία, δημιουργούν κοινότητες πιστών (δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ακολούθων) που αναζητούν πνευματικές απαντήσεις σε έναν κόσμο που θεωρούν ότι χάνει την ηθική του βάση.

 Αυτή η κίνηση μπορεί να ερμηνευτεί ως μια απόρριψη των σύγχρονων κοινωνικών τάσεων που θεωρούνται υπερβολικά προοδευτικές ή αποπροσανατολιστικές από τις παραδοσιακές αξίες, προσφέροντας μια αίσθηση ταυτότητας και κοινότητας στους νέους ανθρώπους που αναζητούν μια διαφορετική  πνευματική και κοινωνική σύνδεση.

Όπως υποδηλώνει το όνομα «Orthobro», οι influencers και ειδικά οι ακόλουθοί τους είναι νεότεροι,

Ένα νήμα του Reddit πριν από καιρό  σχετικά με το r/OrthodoxChristianity ρώτησε άλλους προσήλυτους πότε ξεπέρασαν τη «φάση του Orthobro». Όταν κάποιος ζήτησε τον ορισμό του «Orthobro», κάποιος έδωσε το εξής: «Νέοι Ορθόδοξοι άνδρες (συχνά προσήλυτοι, μερικές φορές όχι) που είναι με ζήλο για την πίστη τους αλλά συνήθως δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα πνευματικά.

Χαρακτηριστικά:

Πίστη και συντηρητισμός: Οι "ortho-bros" συνήθως προωθούν την Ορθοδοξία ως την "αληθινή" μορφή Χριστιανισμού και συχνά συνδέονται με παραδοσιακές και συντηρητικές αξίες.

Διαδικτυακή κουλτούρα: Συμμετέχουν ενεργά σε πλατφόρμες όπως το Twitter, Reddit και YouTube, και ασχολούνται με θρησκευτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, πολλές φορές με έντονο ύφος και συζητήσεις γύρω από ηθικά ζητήματα.

Εναλλακτική προς τον σύγχρονο πολιτισμό: Οι "ortho-bros" συχνά εκφράζουν αντίθεση προς τη σύγχρονη κουλτούρα, τον υλισμό, και τον φιλελευθερισμό, ενώ ενθαρρύνουν την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες και πρακτικές της Ορθοδοξίας.

Κριτική: Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ειρωνική διάθεση, κυρίως από άτομα που θεωρούν ότι η υπερβολικά ένθερμη προσέγγισή τους είναι υπερβολική ή επιφανειακή.