Η εσωτερική κρίση που πυροδότησε στην Τουρκία το περιστατικό με τον Έλληνα λιμενικό, ο οποίος κυνηγώντας διακινητές λαθρομεταναστών πέρασε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αναδεικνύει τις αδυναμίες στη ναυτική άμυνα της χώρας. Η έντονη αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης και οι αποκαλύψεις για σοβαρές περικοπές στο σώμα του τουρκικού Λιμενικού, ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προέβη σε νέα καταδικαστική δήλωση κατά της Ελλάδας, με αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα, προκειμένου να ‘δικαιολογήσει’ την τρύπα ασφαλείας που διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αλικαρνασσό.

Μήνυμα Γερλίκαγιά για τα χωρικά ύδατα

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, αναφέρθηκε στο περιστατικό μέσω ανάρτησής του στο Χ, δηλώνοντας ότι "συμπεριφορές που αποσκοπούν σε παραβίαση των χωρικών μας υδάτων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές". Κάνοντας αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα, υπογράμμισε την ιερότητα κάθε σπιθαμής των τουρκικών υδάτων και δεσμεύθηκε για αυστηρότερη προστασία.

«Με τη συμμετοχή του υφυπουργού μας, του Διοικητή του Λιμενικού Σώματος και των αρμόδιων αρχηγών μονάδων, βρεθήκαμε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Εξετάσαμε επί τόπου τις εργασίες του Λιμενικού μας Σώματος και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των χωρικών μας υδάτων.

Κάθε σταγόνα της Γαλάζιας Πατρίδας μας είναι ιερή, όπως και κάθε σπιθαμή της Χερσαίας Πατρίδας μας.

Για την προστασία των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριφορές που αποσκοπούν σε παραβίαση των χωρικών μας υδάτων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Σοζτζού: «Η κυβέρνηση περικόπτει την ασφάλεια»

Την ίδια στιγμή, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού αποκαλύπτει σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπή ύψους 251 εκατομμυρίων λιρών (6.5 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό του Λιμενικού Σώματος. Το γεγονός αυτό, κατά τη Σοζτζού, υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των ναυτικών δυνάμεων της χώρας, ιδίως σε μια περίοδο έντονης δραστηριότητας για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης.

«Ενώ η Τουρκία συζητούσε τις παραβιάσεις των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής στο Μπόντρουμ και την Ντάτσα, ξέσπασε σκάνδαλο λιτότητας. Αποκαλύφθηκε ότι έγιναν περικοπές λιτότητας ύψους 251 εκατομμυρίων λιρών από τον προϋπολογισμό της Ακτοφυλακής.

Στην έκθεση ‘Corporate Financial Status and Expectations’ της τουρκικής Ακτοφυλακής, αναφέρεται ότι η περικοπή έγινε ως εξής: «Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Προϋπολογισμού της Προεδρίας, αφαιρέθηκε κονδύλι 251.000.000 λιρών από τις κεφαλαιουχικές αποζημιώσεις».

Το κυνήγι των λαθρομεταναστών αυξάνει το κόστος του Λιμενικού

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ η κυβέρνηση επενδύει σε έργα γοήτρου, το περιστατικό με τον Έλληνα λιμενικό έρχεται ως μια ακόμη απόδειξη των ελλείψεων στις επιχειρήσεις του Λιμενικού.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι τα έξοδα αυξήθηκαν και λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων που εκτελεί το Λιμενικό: «Λόγω των δραστηριοτήτων που εκτελεί η Διοίκησή μας, ιδίως για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, η αύξηση των ωρών υπηρεσίας των πλωτών δυνάμεων και των κινητών ραντάρ, που βρίσκονται στο απόθεμα της Διοίκησής μας, και η αύξηση των χρόνων πτήσης των εναέριων δυνάμεων οδηγούν σε αύξηση του κόστους λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής. Ανάλογα με τις αυξημένες ώρες υπηρεσίας, οι ανάγκες για επισκευές και ανταλλακτικά έχουν αυξηθεί. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, προσλήφθηκαν 24 δημόσιοι υπάλληλοι, 7 συμβασιούχοι και 306 εξειδικευμένοι υπαξιωματικοί, επιπλέον του υφιστάμενου προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Ως εκ τούτου, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των δαπανών για προσωπικό για το πρώτο εξάμηνο».

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει «ηθικό χαμηλό» στην τουρκική ακτοφυλακή

Το θέμα των ‘παραβιάσεων των τουρκικών χωρικών υδάτων’ παραμένει ‘ενεργό’ και σήμερα. Η ίδια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού φιλοξενεί τον αντιναύαρχο ε.α. Σαϊγκί Οζτούρκ, ο οποίος εκφράζει την αγανάκτησή του για την έλλειψη αντίδρασης στις φερόμενες παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά σκάφη, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα κατέχει τουρκικά νησιά και κανείς δεν αντιδρά».

Ο αντιναύαρχος ε.α. προτείνει μάλιστα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ώστε τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής να μην είχαν παραβιάσει την τουρκική κυριαρχία.

«Εναντίον του ελληνικού Λιμενικού Σώματος θα μπορούσε να έχει γίνει έγκαιρη  επέμβαση με τη διεξαγωγή αποτελεσματικής αναγνώρισης και επιτήρησης, με τον έλεγχο, την παρακολούθηση και την περιπολία εναντίον παράνομων δραστηριοτήτων μέσω των δυνατοτήτων επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης στην ξηρά, στη θάλασσα, με UCAV/UAV στον αέρα, με ελικόπτερα AB 412 που έχουν δυνατότητα νυχτερινής όρασης και με αεροσκάφη CN 235 CASA».

Από την άλλη πλευρά, ο αντιναύαρχος ε.α. Τζαν Ερένογλου επισημαίνει ότι οι αλλαγές στη διαδικασία επιλογής προσωπικού και η μειωμένη πρωτοβουλία από την πλευρά της τουρκικής Ακτοφυλακής έχουν οδηγήσει σε «χαμηλό ηθικό» και «αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών» τους Τούρκους λιμενικούς, υπονοώντας ότι η πολιτική ηγεσία δεν χειρίζεται σωστά τη διαχείριση των θαλάσσιων συνόρων.

Αντεπίθεση μέσω ΜΜΕ: Οι Τούρκοι αυτοί τη φορά ‘κυνήγησαν’ το ελληνικό λιμενικό

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να αντεπιτεθούν μετά το περιστατικό με τον Έλληνα λιμενικό στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τα τουρκικά ΜΜΕ, με επικεφαλής το κρατικό κανάλι TRT, ανέφεραν ότι ελληνικά σκάφη, που παρενοχλούσαν τουρκικό αλιευτικό ανοιχτά της Αλικαρνασσού, απωθήθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή. Η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει το επίκεντρο της συζήτησης σε ένα νέο περιστατικό, επιδεικνύοντας τη δική της αντίδραση.

Η παρέμβαση της τουρκικής Ακτοφυλακής

Σύμφωνα με την -πολύ γρήγορη- ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής, το αλιευτικό σκάφος με την ονομασία "Barbaros-4" δέχθηκε παρενόχληση στα ανοικτά των ακτών του Ακγιαρλάρ (σ.σ. στο ίδιο σημείο που βγήκε ο Έλληνας λιμενικός, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων) από ελληνικά σκάφη του Λιμενικού, τα οποία πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό. Η τουρκική πλευρά αντέδρασε άμεσα, αποστέλλοντας σκάφη της Ακτοφυλακής για να απομακρύνουν τα ελληνικά σκάφη, τα οποία υποτίθεται πως αποχώρησαν μετά από "αποτρεπτικούς ελιγμούς."

«Στα ανοικτά των ακτών της περιοχής Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) της Μούγλα, οι ομάδες της Ακτοφυλακής απομάκρυναν από την περιοχή τα ελληνικά σκάφη, που παρενοχλούσαν τους Τούρκους ψαράδες πυροβολώντας στον αέρα». 

«Κατόπιν ειδοποίησης, απεστάλησαν στην περιοχή ένα πλοίο και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Οι ομάδες που ανέλαβαν την αποστολή σημείωσαν ότι το σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής το οποίο βρισκόταν στη μεσαία γραμμή απομακρύνθηκε από την περιοχή με αποτρεπτικούς ελιγμούς.

Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κάποια ζημιά στο αλιευτικό σκάφος. Αναφέρθηκε ότι το αλιευτικό σκάφος μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο αλιευτικό λιμάνι Τουργκούτρέις.

Το στοιχείο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, που παρενόχλησε το αλιευτικό σκάφος, απομακρύνθηκε από την περιοχή».

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν εμφαντικά την τουρκική αντίδραση

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αναπαράχθηκε άμεσα από το κρατικό πρακτορείο Anadolu, υπό τον τίτλο «Στοιχείο της ελληνικής ακτοφυλακής που παρενοχλούσε τουρκικό αλιευτικό απομακρύνθηκε από την περιοχή», καθώς και από το πρακτορείο IHA, υπό τον τίτλο «Ελληνική παρενόχληση τουρκικού αλιευτικού σκάφους: Το Λιμενικό απώθησε ελληνικό στοιχείο».

Ακολούθησε αναπαραγωγή από το σύνολο των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ενημερωτικών ιστοσελίδων, καθώς και από ιστοσελίδες του ακραίου εθνικιστικού χώρου.