Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη εικόνα ενός UFO που καταρρίφθηκε από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια καταδίωξης κοντά στην Αλάσκα πέρυσι.

Η φωτογραφία δείχνει ένα φαινομενικά λαμπερό αντικείμενο σε σχήμα πεταλούδας με ακαθόριστα άκρα πάνω από την επικράτεια Yukon στον βορειοδυτικό Καναδά στις 11 Φεβρουαρίου 2023.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, καταρρίφθηκε από ένα μαχητικό stealth F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε κοινή αποστολή με τις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το διαβόητο πλέον κινεζικό κατασκοπευτικό δράμα με αερόστατο που έγινε διεθνής είδηση ​​εκείνο τον μήνα.

Τα  έγγραφα δείχνουν ότι αυτή η εικόνα UFO χαρακτηρίστηκε ως «μη ταξινομημένη» μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από το περιστατικό που είναι ήδη 19 μηνών, ωστόσο το τμήμα άμυνας του Καναδά δεν τη δημοσίευσε στο κοινό μέχρι τώρα.

Ένας πιθανός λόγος, όπως προειδοποίησε τους συναδέλφους ένας υπάλληλος δημοσίων σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Καναδά (DND), ήταν οι εσωτερικοί φόβοι ότι η απελευθέρωση αυτής της μη ταξινομημένης εικόνας UFO «μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ερωτήσεις/σύγχυση».

Αυτός ο αξιωματούχος, ένας διευθυντής επικοινωνιών ονόματι Taylor Paxton, συμβούλεψε τους στρατιωτικούς συναδέλφους ότι αυτή η σύγχυση θα ήταν αναπόφευκτη «δεδομένου του τρέχοντος δημόσιου περιβάλλοντος και των δηλώσεων που σχετίζονται με το ότι το αντικείμενο είναι καλοήθης».

Ο Paxton πρότεινε ότι οποιαδήποτε κίνηση της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας να δημοσιεύσει τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα εγείρει περισσότερες έρευνες από το ευρύ κοινό και τον Τύπο «ανεξάρτητα από το κείμενο που θα συνοδεύει τη δημοσίευση».

Το συγκεκριμένο ιπτάμενο αντικείμενο ήταν ένα από τα τρία που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα, το Yukon και τη λίμνη Huron μεταξύ 10 και 12 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία αντικείμενα ήταν πολύ μικρότερα από το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε προσγειωθεί στις ακτές της Νότιας Καρολίνας λίγες μέρες νωρίτερα.

Τα νέα email — που ελήφθησαν μαζί με την απόκοσμη νέα φωτογραφία UFO από τον ρεπόρτερ του CTVNews.ca, Daniel Otis— περιελάμβαναν επίσης προσπάθειες από μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Καναδά να κατανοήσουν καλύτερα το σκάφος που καταρρίφθηκε 

Ένα email από τον Καναδό Ταξίαρχο Έρικ Λαφόρεστ περιέγραψε το UFO ως «κυλινδρικό αντικείμενο».

«Το πάνω τέταρτο είναι μεταλλικό, το υπόλοιπο λευκό. Σύρμα 20 ποδιών κρέμεται από κάτω» έγραψε ο στρατηγός Λαφόρεστ.

Ο Iain Boyd, καθηγητής αεροδιαστημικής μηχανικής και διευθυντής του Κέντρου Πρωτοβουλιών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, περιέγραψε την επιφυλακτικότητα της καναδικής κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει την εικόνα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας — παρά τον χαρακτηρισμό της εικόνας ως «μη διαβαθμισμένη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για το CTV News, οι δημοσιογράφοι του δικτύου σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση στον καναδικό στρατό για μια έκδοση υψηλότερης ανάλυσης αυτής της εικόνας UFO.