Τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, κάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και φέτος από το βήμα της ΓΣ των ΗΕ, λέγοντας ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την ισχύ του» και πως στην Κύπρο «υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί». Υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στη δηλωμένη υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου.

Στην προσφώνηση του στη Γ.Σ του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου γίνονται σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτύξει τη συνεργασία, ιδίως για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια και το θαλάσσιο εμπόριο. Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδιαίτερα στην ενέργεια και το περιβάλλον. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας».

Ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι «ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στη δηλωμένη υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».

Υποστήριξε ότι «πέρασαν 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο και 61 χρόνια από τότε που αναδείχθηκε το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του συνεταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που επέδειξαν την ειλικρινή βούληση να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί και να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

«Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την ισχύ του. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, που είναι κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να αποδοθούν εκ νέου και να σταματήσει η απομόνωση», ισχυρίστηκε περαιτέρω ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την τδβκ και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις», είπε.

Αναφερόμενος στον οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στη συνέχεια ότι «με τις συνεισφορές των παρατηρητών μελών της Ουγγαρίας και της (λεγόμενης) ''τδβκ'' ο οργανισμός γίνεται ένα υποδειγματικό μοντέλο συνεργασίας. Ως τουρκικός κόσμος, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη μας».

Να σταματήσουν Νετανιάχου όπως σταμάτησαν Χίτλερ

----------------

Ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας «τα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη με το να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «περισσότεροι από 41 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου. 41 χιλιάδες ζωές αφαιρέθηκαν βάναυσα. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Γάζας, κυρίως παιδιά. Σκοτώθηκαν 172 δημοσιογράφοι. Περισσότεροι από 500 νοσηλευτές σκοτώθηκαν για να σώσουν ζωές. Εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και περισσότερα από 210 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ σκοτώθηκαν. Χτύπησαν τζαμιά και εκκλησίες. Χτύπησαν περισσότερα από 130 ασθενοφόρα. Προκαλούσαν ξεδιάντροπα όλο τον κόσμο από εδώ, από αυτό το βήμα».

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Τ. Ερντογάν είπε: «Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για να αποτρέψετε τη γενοκτονία της Γάζας και να πείτε ‘σταματήστε’ σε αυτήν την καταπίεση και τη βαρβαρότητα; Τι περιμένετε για να σταματήσει το δίκτυο σφαγών που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές του παλαιστινιακού λαού και των πολιτών του; Για σας, όσοι υποστηρίζετε το Ισραήλ άνευ όρων, πόσο καιρό θα βιώνετε τη ντροπή να είστε συμβαλλόμενοι σε αυτή τη βαρβαρότητα; Ενώ τα παιδιά πέθαιναν και τα μωρά πέθαιναν, η διεθνής κοινότητα είχε επίσης μια πολύ κακή δοκιμασία. Αυτό είναι σημάδι μιας τεράστιας ηθικής κατάρρευσης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «ρέπει να επιτευχθεί άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να γίνει ανταλλαγή ομήρων. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραδίδεται χωρίς διακοπή. Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας στον λαό της Γάζας που προσπαθεί να επιβιώσει».

«Ακριβώς όπως η συμμαχία της ανθρωπότητας σταμάτησε τον Χίτλερ πριν από 70 χρόνια, πρέπει και σήμερα η συμμαχία της ανθρωπότητας να σταματήσει τον Νετανιάχου και το δίκτυο δολοφονιών του», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Foreign Office: Ζητά «ευελιξία» από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό