Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε σήμερα ότι ο Λίβανος δεν θα πρέπει να μετατραπεί «σε μία ακόμη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ», το οποίο διεξάγει από χθες Δευτέρα βομβαρδισμούς εναντίον του Λιβάνου, οι οποίοι έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 500 ανθρώπων.

Τα εκτεταμένα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποτελούν «μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο Πεζεσκιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταφράστηκε από τα φαρσί στα αγγλικά.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο Λίβανος να γίνει μία άλλη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ», επεσήμανε. «Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα την οποία υπερασπίζονται, στηρίζουν και προμηθεύουν οι δυτικές χώρες, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα ο ίδιος προειδοποίησε ότι η κατάσταση ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση: «υπάρχει κίνδυνος η φωτιά των γεγονότων που εκτυλίσσονται (στον Λίβανο) να επεκταθεί σε όλη την περιοχή».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάτι τέτοιο «θα είναι επικίνδυνο για το μέλλον του κόσμου και του πλανήτη Γη, οπότε θα πρέπει να εμποδίσουμε τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες που διαπράττει το Ισραήλ».

Όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα συμβουλεύσει τη Χεζμπολάχ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή της στα ισραηλινά πλήγματα, ο Πεζεσκιάν απάντησε ότι το λιβανέζικο κίνημα είναι αντιμέτωπο με μια χώρα «οπλισμένη σαν αστακός που έχει πρόσβαση σε οπλικά συστήματα πολύ πιο προηγμένα από οποιαδήποτε άλλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ