Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε μια συνοικία στη Βηρυτό την Παρασκευή (20/9), σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 60, δήλωσαν λιβανέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι, η πρώτη τέτοια ισραηλινή επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου εδώ και μήνες. Στην ίδια επιδρομή φέρεται να σκοτώθηκε και ο Ιμπραήμ Ακίλ, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.

Την είδηση για τον θάνατο του Ιμπραήλ Ακίλ επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, σημειώνοντας ότι ανήκε στη Δύναμη Ραντβάν της Χεζμπολάχ. Στην ίδια επίθεση σύμφωνα με τον IDF, σκοτώθηκαν κι άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ραντβάν που βρίσκονταν σε συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι ο Ακίλ και η μονάδα Radwan της Χεζμπολάχ σχεδίαζαν να επιτεθούν και να καταλάβουν βόρειες περιοχές του Ισραήλ.Είπε ακόμη ότι σκόπευαν να «δολοφονήσουν και να σκοτώσουν αθώους», συγκρίνοντας τα σχέδιά τους με τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ τόνισε ότι συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.Το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλείται επίσης μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, η οποία είπε ότι ο Ακίλ, ο δεύτερος διοικητής της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκε στην επίθεση.

Μιλώντας επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε ότι ο Ακίλ βρισκόταν στο κτήριο όταν χτυπήθηκε.

Ο Ακίλ γνωστός και ως «Tahsin» έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της ελίτ της Δύναμης Ραντβάν και του Συμβουλίου Τζιχάντ της Χεζμπολάχ, του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου της ομάδας.

Η Δύναμη Ραντβάν είναι η ειδική μονάδα της Χεζμπολάχ, που έχει πρωτίστως αποστολή να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος και να συλλάβει κοινότητες πολιτών στην περιοχή της Γαλιλαίας. Επιπλέον, η Δύναμη Ραντβάν διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης και πληροφοριών εναντίον ισραηλινών στόχων χρησιμοποιώντας UAV.

«Το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο τον ηγέτη της δύναμης Alαλ-Ραντουάν, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος σκοτώθηκε», τόνισε η πηγή.

Ο Ακίλ γνωστός και ως «Tahsin», ήταν διοικητή της Δύναμης Radwan, της μονάδας δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.

Διαβάστε ακόμη: Ποιο ήταν το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό

 

Διαβάστε επίσης: Ισραηλινή επίθεση με νεκρούς στη Βηρυτό – Στόχος στέλεχος της Χεζμπολάχ

 

 

Ο εκπρόσωπος του ιασραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε επίσης ότι ο Ακίλ, άρχισε να συμμετέχει στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και υπηρέτησε ως επικεφαλής των επιχειρήσεων από το 2004, και ότι ήταν υπεύθυνος για αντιαρματικά πυρά σε ένα ισραηλινό φυλάκιο το 2019 και μια «τρομοκρατική επίθεση» στο Megiddo Junction το 2023.

 

Καταζητούμενος από τις ΗΠΑ

Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Ιμπραήλ Ακίλ ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις στον Ακίλ για τον φερόμενο ρόλο του στη διεξαγωγή της βομβιστικής επίθεσης στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983 ενώ τον κατηγόρησε ότι σκηνοθέτησε τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο κατά τη δεκαετία του 1980.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφερε χρηματική αμοιβή 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Ακίλ.

Σύμφωνα με το CNNi οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Ακίλ για συμμετοχή στο χτύπημα της πρεσβείας του 1983, που σκότωσε 63 άτομα, καθώς και στον βομβαρδισμό της Χεζμπολάχ στους στρατώνες των Πεζοναυτών της Βηρυτού από τον οποίο σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί υπάλληλοι.

Το Rewards for Justice, μια υπηρεσία του State Department που προσφέρει αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τρομοκράτες, σημειώνει ότι ο Ακίλ υπηρετεί στο Συμβούλιο Τζιχάντ, το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ.

Στη δεκαετία του 1980, ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, της μαχητικής ομάδας που ανέλαβε τις δύο επιθέσεις του 1983.

 

 

«Πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν σήμερα ένα «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό.

Το χτύπημα των Ισραηλινών στα πολυσύχναστα νότια προάστια της Βηρυτού χτύπησε κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, καθώς οι άνθρωποι γύριζαν σπίτι από τη δουλειά και τα παιδιά εγκατέλειπαν το σχολείο. Τα τοπικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που έδειχνε τουλάχιστον δύο κτήρια εντελώς ισοπεδωμένα και τον κεντρικό δρόμο να καταστρέφεται στην Νταχιγιέ, μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Βηρυτού όπου κυριαρχεί η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar - που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ - μετέδωσε είδηση για μια επίθεση στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Μια πηγή ασφαλείας έκανε λόγο στο Reuters για ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό», ανακοίνωσε ο στρατός, χωρίς να διευκρινιστεί η φύση αυτού του πλήγματος ή τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, απορρίμματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή.

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/CNN.gr/ΣΚΑΙ