NameΑναμφισβήτητα ο Αντρέας Βγενόπουλος ξέρει να παίζει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Παρόλο που μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινής γνώμης του καταλογίζει τεράστιες ευθύνες για την κυπριακή οικονομική τραγωδία και για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, ωστόσο, ο πρώην ισχυρός άντρας του Ομίλου κατάφερε να κερδίσει το "σεβασμό" μιας μερίδας κόσμου που, αν μη τι άλλο, του αναγνωρίζει τον έξυπνο/εύκολο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται, εμπαίζει και ρεζιλεύει τις κυπριακές αρχές. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του.

Game num 1
Ο Βγενόπουλος ζήτησε να παραστεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, υπό την προϋπόθεση ότι η συνεδρία θα είναι  ανοικτή για να ακούσει το κοινό τα όσα έχει να πει. Δηλώνει δηλαδή ευθαρσώς στον κόσμο ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και ότι έχει πολλά ενδιαφέροντα να πει. Τα "ενδιαφέροντα", μήνυμα με πολλούς αποδέχτες.

Game num 2
Ζήτησε να αγορεύσει για πέντε ώρες, πριν τα μέλη της Επιτροπής αρχίσουν να του απευθύνουν ερωτήσεις. Πρόκειται για μια έμμεση προειδοποίηση ή απειλή, του τύπου "έχω τόσα πολλά να πω, που αν τα πω, κάποιους δεν θα τους ξεπλένει ούτε ο Ιορδάνης ποταμός". Μετά από αυτή του την αξίωση, όσοι εμπλέκονται ή όσοι έβαλαν το λιθαράκι τους και συνέβαλαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και οι οποίοι έχουν συμφέρον να μην καταθέσει ο Βγενόπουλος, πρέπει να πιέσουν την επιτροπή προς την κατεύθυνση της μη κλήτευσης του. Χρησιμοποιεί ουσιαστικά, έμμεσα τη δύναμη που έχει ως μοχλό πίεσης προς την Επιτροπή. Από αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται ότι δεν θέλει πραγματικά να καταθέσει.

Game num 3
Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κληθεί τελικώς, έτσι για την τιμή των όπλων, να έλθει, παίζει το τελευταίο του χαρτί. Καλεί την Επιτροπή να φέρει εμπειρογνώμονες-οικονομολόγους της επιλογής της, για να βοηθήσουν τα μέλη της να κάνουν πιο "σωστές" ερωτήσεις. Λέει δηλαδή στην επιτροπή, κατάμουτρα, ότι τα μέλη της δεν κατέχουν το αντικείμενο και ότι πρέπει να παρίστανται "ειδικοί" για να "μην χάσει το χρόνο του με τους ανίδεους". Συνεπώς, το όποιο πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών θα είναι για τον Βγενόπουλο ανυπόστατο, το περιεχόμενο του μη επιστημονικό και εν ολίγοις ...ψευδοπόρισμα (Kάτι έλεγε ο Συλλούρης για ψευδοκράτος).

"Περήφανος" για τα μπόνους επειδή ήταν "καλός εργοδότης"...
Η θέση του Βγενόπουλου είναι ότι για την καταστροφή δεν ευθύνεται ο ίδιος, ούτε τα μπόνους που δίνονταν στους λειτουργούς της Τράπεζας επί ηγεσίας του. Διατυπώνει μάλιστα την άποψη ότι η τράπεζα του, κατά τη χρονική περίοδο που δίνονταν τα εν λόγω μπόνους ήταν ισχυρή και νοιώθει περήφανος διότι σαν καλός εργοδότης έδινε αμοιβές τους υπαλλήλους του για την καλή δουλειά που έκαναν. Όταν όμως ερωτάται για το πώς κατέρρευσε η τράπεζα, αφού όπως ισχυρίζεται "όλοι έκαναν καλή δουλειά", έχει πάντα την απάντηση έτοιμη: Φταίνε οι εποπτικές Αρχές, η Κεντρική Τράπεζα υπό τον Ορφανίδη και μεταγενέστερα υπό τον Δημητριάδη και φυσικά ο Χριστόφιας.

Από την άλλη, η Επιτροπή Θεσμών δεν σχολιάζει τις τοποθετήσεις Βγενόπουλου για να "μην βλάψει" την ανακριτική διαδικασία.

ΥΣ: Στόχος του Βγενόπουλου είναι να φανεί ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο περιπαίζει τις κυπριακές Αρχές. Τραγικότερο όλων το γεγονός ότι περιπαίζει τες με τη συγκατάθεση τους... Τώρα θα δούμε τα λεφτά σας τι αγοράζουν...

[email protected]

Follow me on twitter