Στην Σουηδία τώρα ακόμα και η γιαγιά, ο παππούς ή άλλο άτομο μπορεί να λάβει γονική άδεια και επίδομα αντί για τους γονείς του παιδιού.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο Υπερβόρειοι, από την 1η Ιουλίου, οι κανόνες σχετικά με το γονικό επίδομα αλλάζουν, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα περισσότεροι από τους κηδεμόνες. Μπορούν να μεταφερθούν έως 45 ημέρες ανά κηδεμόνα ή 90 ημέρες για όσους είναι άγαμοι.

«Θα είναι πιο ευέλικτο και θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες κυρίως σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες», δήλωσε η Alexandra Wallin, Επικεφαλής του Τμήματος Παιδιά και Οικογένεια της Försäkringskassan (Ταμείου Ασφαλείας).

Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, η βουλή ψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης ότι οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν το γονικό επίδομα και άδεια, για παράδειγμα, σε στενούς συγγενείς.

« Μπορείτε να μεταφέρετε ημέρες σε οποιονδήποτε άλλο, οι κανόνες είναι ίδιοι με το συνηθισμένο γονικό επίδομα όπου πρέπει να είστε ασφαλισμένοι για το γονικό επίδομα», λέει η Alexandra Wallin.

Τα άτομα που ζουν ή εργάζονται στη Σουηδία δικαιούνται συνήθως γονικό επίδομα. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι συνταξιούχος μπορεί να πάρει γονική άδεια, αλλά η αποζημίωση βασίζεται στο ίδιο εισόδημα του ατόμου.