Τα σουηδικά σχολεία είναι τα χειρότερα στην Ευρώπη όσον αφορά την πειθαρχία στην τάξη, σύμφωνα με την ανάλυση του  Σουηδικού Υπουργείου Παιδείας μετά από δεδομένα από διεθνείς μετρήσεις.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ιστολόγιο Υπερβόρειοι η υπουργός Παιδείας της χώρας Lotta Edholm (L) υπόσχεται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
 
«Εμείς οι πολιτικοί ήμασταν λίγο πολύ πράοι στη νομοθεσία μας», δήλωσε στο SVT Nyheter.
 
 Η εικόνα που σκιαγραφεί η κυβέρνηση για τα σουηδικά σχολεία είναι τουλάχιστον σκοτεινή. Σύμφωνα με την ανάλυση του Υπουργείου Παιδείας, η Σουηδία, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, βρίσκονται στον πάτο όσον αφορά την πειθαρχία στην τάξη.
 
Το συμπέρασμα βασίζενται σε δεδομένα από τις μεγάλες μετρήσεις PISA και PIRLS. Στην πρώτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το 30 τοις εκατό των Σουηδών μαθητών δήλωσαν ότι συνήθως ή πάντα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στα μαθήματα. Ο μέσος όρος για όλες τις συμμετέχουσες χώρες ήταν 23 τοις εκατό.
 
Η υπουργός Παιδείας Lotta Edholm (L) ανησυχεί για τα στοιχεία, τα οποία πιστεύει ότι θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.
 
«Όταν υπάρχει απειθαρχία στην τάξη, στην πραγματικότητα οδηγεί επίσης σε χειρότερες επιδόσεις αυτών των μαθητών. Δεν είναι πραγματικά παράξενο», λέει η Έντχολμ.
 
«Εμείς οι πολιτικοί ήμασταν πολύ κακοί»
 
«Για να φτάσουμε στο βάθος του προβλήματος, η πολιτική πρέπει να παρέμβει«, λέει η Έντχολμ, η οποία σημειώνει ότι οι πολιτικοί μέχρι στιγμής ήταν «πολύ τεμπέληδες» όσον αφορά τη νομοθεσία.
 
Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση δημιούργησε μια έρευνα με στόχο να προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της ηρεμίας και της ασφάλειας των σπουδών στο σχολείο, αλλά υπάρχουν ήδη μέθοδοι που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, λέει.
 
«Υπάρχει δικαίωμα αποβολής μαθητών από την τάξη, υπάρχει κράτηση και υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως δάσκαλος σήμερα», λέει η Lotta Edholm (L).