Η Τουρκία προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε έναν στρατηγικό μετασχηματισμό της νατοϊκής βάσης Ιντζιρλίκ, μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου. Από βάση τάνκερ μετατρέπεται σε αεροπορική βάση για F-16 με δυνατότητα επέμβασης πέραν των συνόρων της Τουρκίας.

Mπροστά στις αλλαγές που συντελούνται στη γεωστρατηγική ισορροπία της περιοχής, προσπαθεί να διευρύνει την επιχειρησιακή της ζώνη, δημιουργώντας μια "ατσάλινη ασπίδα" κατά ενεργειών χωρών της περιοχής, που δύνανται να την απειλήσουν.

Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας και εκ των ιδρυτών της τουρκικής μισθοφορικής ομάδας SADAT, Ερσάν Εργκιούρ, αποκαλύπτει το βαθύτερο πλάνο πίσω από αυτήν την αλλαγή, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της διαφαινόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από τις μέχρι τώρα βάσεις τους στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία προσδοκά να αναδειχθεί σε παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη, ικανή να αντιμετωπίζει πιθανές απειλές από Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ισλαμιστικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Μιλάτ, ο Εργκιούρ επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα φέρουν οπωσδήποτε την Τουρκία και το Ισραήλ αντιμέτωπους.

«Γι’ αυτό η τουρκική πολεμική αεροπορία που σταθμεύει στη βάση του Ιντζιρλίκ θα παρέχει τη δυνατότητα να επέμβει πέραν των συνόρων μας ενάντια σε μια πιθανή ισραηλινή απειλή».

Η απόφαση αλλαγής στρατηγικής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ξεκίνησε με τη μετονομασία του Ιντζιρλίκ από 10η Βάση Τάνκερ, όπου στάθμευαν κυρίως αμερικανικά αεροσκάφη, 10η Αεροπορική Βάση, στην οποία θα μεταφερθεί μία μοίρα F-16.

Ορόσημο των νέων σχεδίων της Άγκυρας η μετατροπή της βάσης Ιντζιρλίκ

Η μετατόπιση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αντικατοπτρίζει μια νέα προσέγγιση στη γεωπολιτική τους στρατηγική. Σύμφωνα με τον Εργκιούρ, με την αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας στο διεθνές προσκήνιο και την επιθυμία της να αναδειχθεί σε παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη, οι ΗΠΑ φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκκενώσουν τις υφιστάμενες βάσεις τους στην περιοχή, ειδικά στην Τουρκία και να επιταχύνουν την εγκατάσταση βάσεων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Η μετατροπή της βάσης Ιντζιρλίκ από βάση τάνκερ σε μια βάση με δυνατότητα επέμβασης πέραν των συνόρων της Τουρκίας αποτελεί το ορόσημο αυτής της στρατηγικής αλλαγής, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται να σηματοδοτεί -κατά τον Εργκιούρ- την πλήρη απόσυρση της αμερικανικής αεροπορίας από το Ιντζιρλίκ.

«Οι ΗΠΑ, οι οποίες διαβάζουν καλά το μέλλον, έχουν αρχίσει να διαισθάνονται τη στρατηγική ότι θα πρέπει να εκκενώσουν τις υπάρχουσες βάσεις τους στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδίως στην Τουρκία, την ώρα που η Τουρκία κάνει βήματα να γίνει μια παγκόσμια δύναμη καθώς και μια περιφερειακή δύναμη. Θα ήταν σωστό να πούμε ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ βιάζονται να αποκτήσουν βάσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η μετατροπή της βάσης, η οποία μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως βάση τάνκερ, σε βάση F-16 είναι ένα εξαιρετικά στρατηγικό βήμα. Είναι προφανές ότι αυτή η διευθέτηση της βάσης, η οποία δρομολογήθηκε βήμα-βήμα σε βάθος χρόνου, σημαίνει την πλήρη απομάκρυνση της αμερικανικής αεροπορίας από τη βάση του Ιντζιρλίκ».

‘Η Τουρκία και το Ισραήλ θα βρεθούν αντιμέτωποι’

Μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, συνδυασμένη με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών προς το Ισραήλ, η Τουρκία ανησυχεί ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Υπό αυτό το πλαίσιο, η παρουσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη βάση του Ιντζιρλίκ αναδεικνύεται ως ζωτικής σημασίας, καθώς προσφέρει πρωτίστως τη δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανών απειλών από το Ισραήλ.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μέσω υμών με την τουρκική κοινή γνώμη για πρώτη φορά, μια πρόβλεψη που θα σπάσει τα συνηθισμένα. Είναι προφανές ότι η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και η υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών προς το ισραηλινό τρομοκρατικό κράτος σε αυτή την ένταση θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με το Ισραήλ. Η τουρκική πολεμική αεροπορία που σταθμεύει στη βάση του Ιντζιρλίκ θα προσφέρει την ευκαιρία αντιμετώπισης αυτής της απειλής πολύ πέραν των συνόρων μας απέναντι σε μια πιθανή ισραηλινή απειλή. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο ότι βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία να επέμβει στην πιο μακρινή δυνατή απόσταση στην ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Τούρκος στρατιωτικός.

Η επιχειρησιακή ζώνη της Τουρκίας θα διευρυνθεί

Το «σενάριο» περιλαμβάνει ουσιαστικά την απομάκρυνση των αμερικανικών αεροπλάνων από την περιοχή και τη δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής ασπίδας ενάντια σε πιθανές αεροπορικές απειλές. Αυτή η αλλαγή στην επιχειρησιακή δομή της βάσης προβλέπεται να ενισχύσει την ικανότητα του τουρκικού στρατού να αντιδράσει σε πιθανές απειλές στην περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα τη δυνατότητά του να επεμβαίνει άμεσα σε πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως η Κύπρος. Συνεπώς, η εμβέλεια της επιχειρησιακής δράσης της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατ. Μεσογείου, αυξάνεται με το βήμα που έκανε στο Ιντζιρλίκ:

«Η επιχειρησιακή ζώνη της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα διευρυνθεί. Το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι θα είναι δυνατόν να απομακρυνθούν από την περιοχή τα αμερικανικά αεροπλάνα που ρίχνουν βόμβες στους μουσουλμάνους αδελφούς μας μπροστά στα μάτια μας. Στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια ατσάλινη ασπίδα απέναντι στις ενέργειες των αεροπλανοφόρων που μπορεί να αποτελέσουν πιθανή απειλή για την Τουρκία στα διεθνή ύδατα. Η αεροπορική υποστήριξη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που επιχειρεί στην περιοχή θα παρέχεται πολύ πιο εύκολα. Με τη βάση του Ιντζιρλίκ θα διευρυνθεί η δυνατότητα επέμβασης στην Κύπρο και την περιοχή της, αν χρειαστεί», εξηγεί ο Ερσάν Εργκιούρ.