Να απαντήσει στην Ελλάδα με πράξεις στο Αιγαίο (προ)καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, υποναύαρχος εν αποστρατεία Γιανκί Μπαγτζίογλου.

Συγκεκριμένα, ο απόστρατος υποναύαρχος, αρμόδιος για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτρέπει την Άγκυρα να ανακηρύξει παρομοίως θαλάσσιες περιοχές που θα υποστηρίξουν τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, προτείνει αντίστοιχα σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό ρηγμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος. Η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών είναι ζωτική και η καταχώρηση των περιοχών αυτών στην ΕΕ και τον ΟΗΕ είναι απαραίτητη, συμπληρώνει.

Ο Μπαγτζίογλου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει το status quo στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την άμυνά της και αναπτύσσοντας στρατιωτική συνεργασία με παγκόσμια και περιφερειακά κράτη, γεγονός που υπονομεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας στη θάλασσα.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ, χαρακτήρισε το βήμα της Ελλάδας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο ως "προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο".

Η Τουρκία πρέπει να ορίσει επίσης θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές

"Η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρατική της σοφία και να ανακηρύξει θαλάσσιες περιοχές που θα στηρίξουν τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της Τουρκίας και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη βάση της αμοιβαιότητας- σε περιοχές που κρίνονται κατάλληλες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εντός των ορίων των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας που ορίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με την ονομασία "Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές", δηλώνει ο αντιπρόεδρος του CHP, προκειμένου να προστατευθεί η νομιμότητα αυτών των περιοχών σε διεθνές επίπεδο.

Ο Γιανκί Μπαγτζίογλου συμπληρώνει ότι «είναι επίσης σημαντικό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας να συνεργαστούν στενά, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας και το λιμενικό να έχουν σημαία και παρουσία στις περιοχές αυτές και να είναι έτοιμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά ενδεχόμενων παραβιάσεων στις περιοχές που θα κηρυχθούν από την Τουρκία ‘Προστατευόμενες’».

Κατά τον Τούρκο στρατιωτικό και στέλεχος του CHP, θα ήταν σκόπιμο να καταχωρηθούν οι κηρυγμένες αυτές περιοχές στην ΕΕ και τον ΟΗΕ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός - ΙΜΟ) και το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή στο θέμα αυτό. Επιπλέον, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πλατφόρμες, όπως η Διεθνής Ναυτιλιακή Επιτροπή υπό την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, προσθέτει.

Η Τουρκία να ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στο Αιγαίο

Επιπλέον, ο Τούρκος υποναύαρχος καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν «στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, να διεξαχθούν σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο Πέλαγος για τον εντοπισμό ρηγμάτων από τα σεισμικά ερευνητικά μας σκάφη».

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές μελέτες με νέο εξοπλισμό για την ανίχνευση νέων ρηξιγενών γραμμών στον πυθμένα του βυθού σε βάθος έως 2000 μ. και ότι οι μελέτες θα ξεκινήσουν στην περιοχή ανατολικά της χερσονήσου της Πελοποννήσου, βόρεια της Κρήτης, νότια του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και δυτικά των Κυθήρων. Οι εν λόγω μελέτες προβλέπεται να καλύψουν μια περιοχή που θα ξεκινά από τα νότια της χερσονήσου της Πελοποννήσου έως τα νότια της Ρόδου.

«Είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένες από τις περιοχές που θα μελετηθούν να επικαλύπτονται από τις τουρκικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εξοπλισμός σεισμικών ερευνών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έρευνα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο βυθό της θάλασσας, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτές τις μελέτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό κοιτασμάτων στην περιοχή», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, επισείοντας τον κίνδυνο για τα συμφέροντα της Τουρκίας στη θάλασσα του Αιγαίου.

Η στρατηγική της Ελλάδας στο Αιγαίο

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο, Γιανκί Μπαγτζίογλου, η βασική στρατηγική εθνικής άμυνας της Ελλάδας αποτελείται από τρία σκέλη.

- Διάλογος προκειμένου να αναπτύξει σχέσεις με κράτη που θα υποστηρίξουν τις θέσεις της οπουδήποτε στον κόσμο, να κερδίσει χρόνο στη διαδικασία με κράτη με τα οποία έχει διαφωνίες και να διατηρήσει το status quo,

- Αποτροπή μέσω δραστηριοτήτων στρατιωτικής συνεργασίας με διεθνή και περιφερειακά κράτη,

- Άμυνα μέσω της επιτάχυνσης προμήθειας όπλων.

Η Ελλάδα εφαρμόζει επί του παρόντος και τις τρεις φάσεις, ισχυρίζεται ο Μπαγτζίογλου.

«Πρώτα απ' όλα, διατηρεί τα κεκτημένα της και το status quo στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο διατηρώντας το διάλογο με την Τουρκία, εφαρμόζει στρατηγική αποτροπής αναπτύσσοντας στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με κράτη σε διάφορες περιοχές, ιδίως με τις ΗΠΑ, και ενισχύει την άμυνά της, κυρίως με την προμήθεια νέων πλοίων και αεροσκαφών στις πολεμική αεροπορία και το ναυτικό της».

Δεν αφορούν το περιβάλλον οι κινήσεις της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του CHP, «από την ημέρα ίδρυσης της Ελλάδας μέχρι σήμερα, οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο Πέλαγος αποτελούν μέρος κρατικής πολιτικής και η πολιτική αυτή ασκείται με υπερπολιτική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, σε ορισμένες περιόδους, στόχευε να επιτύχει τις πολιτικές της φιλοδοξίες με αθώα φαινομενικά έργα, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος ή η επιστημονική έρευνα».

Πρόσφατα, έχει αυξηθεί ο αριθμός τέτοιων αθώων πρωτοβουλιών, αναφέρει ο Γιανκί Μπαγτζίογλου.

«Είδαμε για πρώτη φορά τις προσπάθειες να τεθούν οι βάσεις για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος με την αξιοποίηση αυτών των περιβαλλοντικά προσανατολισμένων προσεγγίσεων στο πλαίσιο του σχεδίου Natura 2000 της ΕΕ. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ιστορικά διεκδικήσει περιοχές και ζώνες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς διάσωσης και ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας (π.χ. Περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης (SAR), περιοχές πληροφοριών πτήσεων)μ Search and Rescue (SAR) Responsibility Area, Flight Information Region (FIR)) ως γραμμές κυριαρχίας, γεγονότα που αποκαλύπτουν επίσης πόσο ακριβείς είναι οι υποψίες μας», λέει ο απόστρατος υποναύαρχος.