Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ σε χαιρετισμό σε δείπνο ιφτάρ με Τουρκοκύπριους στην Κωνσταντινούπολη εξήρε τη ατέρμονη συνεργασία και στήριξη μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, ενώ χαρακτήρισε «πηγή ευδαιμονίας» και «σωτήρια» για τους Τ/Κ την εισβολή, διαφορετικά θα ήταν σήμερα μία... Γάζα.

«Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι δύο κράτη με δεσμούς που έχουν τις ρίζες τους στην Ιστορία. Αυτοί οι δεσμοί διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας τρεφόμενοι από την ενότητα του έθνους μας και του τουρκοκυπριακού λαού τόσο στη θλίψη όσο και στη χαρά και από την πίστη στην εθνική υπόθεση. [Αυτή η υπόθεση] Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους καθώς και ουσιαστικό στοιχείο της νήσου Κύπρου από το 1571. Ο Τουρκοκύπριος διαπνέεται επίσης από το πνεύμα του Ματζικέρτ που άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας το 1071 και από την εθνική πεποίθηση χάρη στην οποία ξεκίνησε μια νέα εποχή το 1453 στην Κωνσταντινούπολη. Γι' αυτό το έθνος μας δεν έμεινε σιωπηλό στην καταπίεση που άρχισε στο νησί από το 1878. Ενώ ο τουρκοκυπριακός λαός αντιστεκόταν ενάντια στις ελληνοκυπριακές θηριωδίες, το γεγονός ότι όλη η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του είναι αποτέλεσμα αυτής της ενότητας του πεπρωμένου από το μακρύ παρελθόν».

«Χαρούμενη Ειρήνη» η εισβολή

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εισήγαγε έναν καινούριο όρο για την εισβολή στην Κύπρο, αποκαλώντας την «Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση», ενώ ανήγγειλε ότι στα 50 χρόνια φέτος της εισβολής η Τουρκία σχεδιάζει την αποστολή πλοίου στα Κατεχόμενα με βετεράνους.

«Με πνεύμα κοινού αγώνα, οι στρατιώτες μας και οι μουτζαχεντίν μας πολέμησαν για την ανεξαρτησία δίπλα δίπλα στην “Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση” το 1974. Η Επιχείρηση “Χαρούμενη Ειρήνη” έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους. Φέτος θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της Επιχείρησης “Χαρούμενη Ειρήνη” με ενθουσιασμό και, Θεού θέλοντος, με διαφορετικές εκδηλώσεις. Πρόθεσή μας είναι να οργανώσουμε μετάβαση με πλοίο στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Εκεί, θα προσθέσουμε μια διαφορετική πινελιά σε αυτή την όμορφη μέρα με βετεράνους μας και ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Θα οργανώσουμε αυτές τις εκδηλώσεις μαζί με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θυμάμαι με έλεος και ευγνωμοσύνη όλους τους στρατιώτες, τους μουτζαχεντίν, τους μάρτυρες που πολέμησαν γενναία για την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων και πέθαναν για αυτόν τον σκοπό. Τιμώ επίσης με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του γιατρού Φαζίλ Κιουτσούκ και του ιδρυτή προέδρου Ραούφ Ντενκτάς, που ηγήθηκε του αγώνα για την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τιμήσω τη μνήμη του αείμνηστου Ετζεβίτ και του αείμνηστου Ερμπακάν, οι οποίοι ηγήθηκαν της επιχείρησης “Χαρούμενη Ειρήνη”. Ο Αλλάχ να τους ευλογεί».

Η συνεργασία ενισχύεται

Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι η Τουρκία εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αναπτυχθούν τα Κατεχόμενα και απαρίθμησε μία σειρά από ενέργειες που γίνονται, καλώντας μάλιστα και τους Ε/Κ να επωφεληθούν από αυτές.

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αγαπητοί προσκεκλημένοι, βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όσον αφορά την αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία άφησε πίσω ήδη τα εκατό χρόνια της, και της ΤΔΒΚ, η οποία συμπλήρωσε πλέον 40 χρόνια. Στη βάση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας, βρισκόμαστε με τους Τουρκοκύπριους μαζί σε κάθε τομέα, από τις μεταφορές μέχρι την ενέργεια, από τη γεωργία μέχρι τον τουρισμό, και στεκόμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλουμε κάθε Τουρκοκύπριος να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, όχι μόνο στο νησί αλλά όπου κι αν ζει στον κόσμο. Αναφέρθηκε πρόσφατα ότι η Κύπρος έχει μεγάλη διασπορά, κάτι που είναι στην πραγματικότητα ένα από τα δυνατά μας σημεία. Οι Τουρκοκύπριοι ζουν σε διάφορες χώρες από την Αγγλία μέχρι την Αυστραλία. Βρισκόμουν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, και είχαμε μια ειδική συνάντηση με Τουρκοκύπριους εκεί. Είχαμε μια πολύ γόνιμη συνάντηση με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Όπως μόλις δήλωσε ο πρωθυπουργός [σ.σ. της ΤΔΒΚ, παρών επίσης στο Iftar, όπως και ο Τ/Κ ηγέτης Τατάρ] συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας. Εφαρμόζουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την παραγωγή και την ανάπτυξη όλων των περιοχών της Κύπρου.

Έχουμε εισαγάγει πολλές διευκολύνσεις, όπως η εξαίρεση των πολιτών της ΤΔΒΚ από άδειες διαμονής και εργασίας στη χώρα μας, μπορούν πλέον να ταξιδεύουν από την ΤΔΒΚ στη χώρα μας με ταυτότητα και να επωφελούνται από υπηρεσίες υγείας, και θα προσθέσουμε νέες. Η βασική μας φιλοσοφία είναι ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας που ζουν στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τους πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Μόλις αναφέρθηκε επίσης ότι τώρα έχουμε ένα νέο έργο, είχε προηγηθεί μεταφορά νερού μέσω της θάλασσας στο παρελθόν, κάναμε τότε ένα έργο που είχε χαρακτηριστεί ‘αδύνατο’, τώρα έχουμε μπροστά μας ένα έργο καλωδίων διπλής γραμμής, ένα πολύ κρίσιμο έργο. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η νησιωτική οικονομία της Βόρειας Κύπρου. Το κόστος είναι γενικά υψηλό στα νησιά λόγω κλίμακας. Όταν όμως συνδέεις το νησί με μια μεγάλη ηπειρωτική χώρα, μειώνεις και τα κόστη. Το κάναμε αυτό με το νερό, τώρα θα το κάνουμε και με το ρεύμα. Όταν το πετύχουμε, αυτό το καλωδιακό σύστημα θα μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα είναι αμφίδρομη και ευρεία η λειτουργία του συστήματος σύνδεσης. Ως εκ τούτου, ξεκινήσαμε τις μελέτες σκοπιμότητας αυτού του έργου. Και θα ήθελα να το τονίσω εδώ: οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να έρθουν και να επωφεληθούν από αυτό το έργο. Δεν έχουμε τόσο κλειστή αντίληψη. Κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό. Αντί να συνδέονται με αέριο και ηλεκτρισμό με πολύ ακριβούς τρόπους, εάν συνδεθούν με την Τουρκία, με τα διασυνδεδεμένα συστήματα μέσω Τουρκίας, θα είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον όλων μας».

Κατεχόμενα όπως... Γάζα

Ο Τούρκος αξιωματούχος προσπάθησε για άλλη μια φορά να συγκρίνει την κατάσταση των Κατεχομένων με τη Γάζα, ενώ υπερθεμάτισε την τουρκική εισβολή, χαρακτηρίζοντάς την ‘σωτήρια’.

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, η παρουσία μας στο νησί είναι πολύ σημαντική. Ο πρωθυπουργός μόλις έδωσε μεγάλη έμφαση. Σήμερα, βλέπουμε σκηνές στη Γάζα που ραγίζουν τις καρδιές όλων μας. Πιστεύω ότι, βλέποντας όλα αυτά, όλοι εκτιμούμε για άλλη μια φορά τη σημασία που είχε η Ειρηνευτική Επιχείρηση. Πιστεύω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας, χωρίς την Ειρηνευτική Επιχείρηση, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Η Τουρκία δεν το επέτρεψε. Για άλλη μια φορά, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους συνέβαλαν, τόσο τους μουτζαχεντίν όσο και τις ένοπλες δυνάμεις μας, τους στρατιώτες μας. Σήμερα, υπάρχει μια σταθερή ΤΔΒΚ και η σταθερότητα της ΤΔΒΚ και της Κύπρου σημαίνει σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Υπάρχει ένα κράτος 40 ετών, υπάρχει μια ιστορία 50 χρόνων της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, υπάρχει μια πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος πρέπει να δει και να κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι εγγενή δικαιώματά τους, πρέπει να καταγραφούν. Αυτό πιστεύουμε. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το θέμα. Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ το δηλώνει επίσης με κάθε ευκαιρία. Υποστηρίζουμε ολόψυχα αυτήν την πολιτική και στεκόμαστε πίσω από αυτήν την πολιτική με όλες μας τις δυνάμεις».

Τατάρ: Όχι σε συνωμοσίες ομοσπονδίας

Στο πλαίσιο του δείπνου ιφτάρ απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κι ο λεγόμενος ‘πρωθυπουργός’ Ουνάλ Ουστέλ.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι τα Κατεχόμενα θα εισέλθουν σε μια νέα εποχή χάρη στη σύνδεση καλωδιακής ηλεκτρικής ενέργειας [σ.σ. με την Τουρκία] την επόμενη περίοδο, μετά και τις επενδύσεις σε δρόμους, υποδομές και επικοινωνίες. Δηλώνοντας ότι θα διατρανώσουν για άλλη μια φορά σθεναρά στον κόσμο τι σημαίνει ‘κυριαρχική ισότητα’ και ‘ισότιμο διεθνές καθεστώς’ στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε: «Λέμε για άλλη μια φορά όχι στις συνωμοσίες που μπορούν να μας παρασύρουν σε κινδύνους με μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση». 

Υπογραμμίζοντας την ύπαρξη μιας νέας πολιτικής, ο Τατάρ είπε: «Αυτή η πολιτική είναι μια εθνική πολιτική». Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε επίσης ότι: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ως ανεξάρτητο τουρκικό κράτος, είναι ο νοτιότερος εκπρόσωπος των τουρκικών κρατών και επομένως μια πόρτα, ένα παράθυρο στη Μεσόγειο».

Ουνάλ Ουστέλ: Ανοίγουμε τις πόρτες στους επιχειρηματίες

Απευθυνόμενος στους Κύπριους επιχειρηματίες που έχουν έρθει στην Τουρκία και ζουν εδώ, ο Ουνάλ Ουστέλ από την πλευρά του είπε: «Σε επικείμενη διαδικασία, ανοίγουμε τις πόρτες μας σε Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ΤΔΒΚ. Τους σώζουμε από τη γραφειοκρατία. Τους θέλουμε να συνεχίσουν μαζί μας στη χώρα μας».

Ο Ουστέλ τόνισε ότι «η ΤΔΒΚ δεν έχει χωριστεί ποτέ από τη μητέρα-πατρίδα Τουρκία» και πως η Τουρκία ήταν πάντα υποστηρικτής μεγάλων έργων στην ‘ΤΔΒΚ’. Ο Τ/Κ πολιτικός είπε επίσης ότι σύντομα θα συνδέσουν το νερό που έρχεται από την Τουρκία και την Ανατολία με τις πεδιάδες της Μεσαορίας και πως τα σχετικά έργα έχουν ξεκινήσει. Σημειώνοντας ότι υπέγραψαν ήδη πρωτόκολλο για τη μεταφορά ενέργειας στα Κατεχόμενα μέσω καλωδίου από την Τουρκία, ο Ουστέλ είπε ότι δεν θα υπάρχει πλέον κανένα ενεργειακό πρόβλημα στα Κατεχόμενα.

Διαβάστε επίσης: Ροζάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο