Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.  Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3 στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς, ανέφερε την Παρασκευή το περιφερειακό τμήμα της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εξέτιε την ποινή του στην περιοχή Γιαμάλ Νένετς, σε φυλακές της ρωσικής Αρκτικής.

Ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και ακτιβιστής, έχει καταδικαστεί από την ρωσική δικαιοσύνη σε 19 χρόνια κάθειρξη για «εξτρεμισμό».

 

Διαβάστε επίσης: Εκπρόσωπος Ναβάλνι: Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο

Η ανακοίνωση

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Navalny A.A. αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ενημερώθηκε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Ποιος ήταν ο Ναβάλνι;

Μερικοί λένε ότι ήταν Αμερικανός πράκτορας, άλλοι ότι είναι μαριονέτα των ολιγαρχών, ή ακόμα και του Κρεμλίνου, μία δημιουργία του καθεστώτος.

Όπως αναφέρει το CNN το κλειδί όμως αυτής της επιτυχίας είναι ένα σημαντικό χάρισμα, μία αποτελεσματική οργάνωση, μια αριστοτεχνική χρήση των νέων διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας και κυρίως... η λέξη κλειδί:«διαφθορά». Το πρόγραμμα του Ναβάλνι, ρεαλιστικό: υποστήριξε τον πόλεμο κατά της Γεωργίας το 2008, τάχθηκε όμως χωρίς δισταγμό με το πλευρό των Ουκρανών, συμπορεύθηκε με τους εθνικιστές χωρίς όμως να εκδηλώνει καμία νοσταλγία για την πάλαι ποτέ τσαρική ή σοβιετική αυτοκρατορία, κάτι που αποτελεί κυρίαρχη τάση του πουτινισμού.

Ο 47χρονος Ναβάλνι είχε ρωσική και ουκρανική καταγωγή.

Ο Ναβάλνι μεγάλωσε στο Όμπνινσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, αλλά πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια με τη γιαγιά του στην Ουκρανία, αποκτώντας επάρκεια στην ουκρανική γλώσσα.

Aποφοίτησε από το γυμνάσιο Καλινίνετς το 1993 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών της Ρωσίας το 1998 με πτυχίο νομικής.

Στη συνέχεια σπούδασε κινητές αξίες και χρηματαγορές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφοιτώντας το 2001.  Το 2010 έλαβε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. 

Από το 1998, ο Ναβάλνι εργάστηκε ως δικηγόρος σε διάφορες ρωσικές εταιρείες.

Το 2009, έγινε δικηγόρος και μέλος του δικηγορικού επιμελητηρίου της Περιφέρειας Κίροφ. Το 2010, λόγω της μετακόμισής του στη Μόσχα, έπαψε να είναι μέλος του δικηγορικού επιμελητηρίου της περιφέρειας Κίροφ και έγινε μέλος του δικηγορικού επιμελητηρίου της Μόσχας. Τον Νοέμβριο του 2013, μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης στην υπόθεση Κίροβλες, ο Ναβάλνι στερήθηκε την ιδιότητα του δικηγόρου.

Η υπόθεση δηλητηρίασης

Στις 20 Αυγούστου 2020, ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα, αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ομσκ μετά από μια αναγκαστική προσγείωση και έπεσε σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο της Γερμανίας, δύο ημέρες αργότερα. Η χρήση του νευρικού παράγοντα επιβεβαιώθηκε από πέντε εργαστήρια πιστοποιημένα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο ΟΑΧΟ ανέφερε ότι ένας αναστολέας χολινεστεράσης από την ομάδα Νόβιτσοκ βρέθηκε στο αίμα, στα ούρα, στα δείγματα δέρματος και στο μπουκάλι του Ναβάλνι. Ταυτόχρονα, η έκθεση του ΟΑΧΟ διευκρίνισε ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με ένα νέο είδος Νόβιτσοκ, το οποίο δεν συμπεριλάμβανεται στη λίστα ελεγχόμενων χημικών ουσιών της Σύμβασης για τα χημικά όπλα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει προηγουμένως δεχτεί και άλλες επιθέσεις από χημικές ουσίες. Στις 27 Απριλίου 2017, ο Ναβάλνι δέχθηκε επίθεση από άγνωστους έξω από το γραφείο του στο Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, όπου ψεκάστηκε με φωσφορίζουσα πράσινη βαφή, πιθανώς αναμεμιγμένη με άλλα συστατικά, στο πρόσωπό του.

Ο Ναβάλνι ανέφερε ότι είχε χάσει το 80% της όρασης στο δεξί του μάτι και επίσης ότι ο γιατρός του πίστευε ότι υπήρχε μια δεύτερη διαβρωτική ουσία στο υγρό και ότι «υπήρχε ελπίδα» ότι η χαμένη όραση θα αποκατασταθεί. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο επιτιθέμενος άνδρας ήταν ο Αλεξάντρ Πετρούνκο, ένας άνδρας που θεωρείται ότι είχε δεσμούς με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Πιότρ Ολέγκοβιτς Τολστόι. Ο Ναβάλνι κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι ενορχήστρωσε την επίθεση.

Ένα άλλο περιστατικό συνέβη τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Ναβάλνι συνελήφθη και φυλακίστηκε. Στις 28 Ιουλίου, νοσηλεύτηκε με σοβαρό τραυματισμό στα μάτια και το δέρμα του. Στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε με αλλεργική αντίδραση, αν και αυτή η διάγνωση αμφισβητήθηκε από την Αναστασία Βασιλιέβα, μια από τους προσωπικούς του γιατρούς.Η Βασιλιέβα αμφισβήτησε τη διάγνωση και πρότεινε την πιθανότητα ότι η κατάσταση του Ναβάλνι ήταν το αποτέλεσμα των «βλαβερών συνεπειών των απροσδιόριστων χημικών».