Ταυτόχρονη διεξαγωγή της διαδικασίας στο Κογκρέσο και την τουρκική εθνοσυνέλευση ζητά τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αφετέρου η προμήθεια των αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Ενώ σήμερα έθεσε και έναν άλλο όρο για να επικυρώσει το πρωτόκολλο της Σουηδίας, ζητώντας να αρθεί το «εμπόδιο» Καναδά στην προμήθεια αμυντικών εξαρτημάτων.
Σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο της επιστροφής από Ουγγαρία προς Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα:
«Όπως γνωρίζετε, αποστείλαμε το πρωτόκολλο ένταξης και προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Το ζήτημα της Σουηδίας ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνομιλία μας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάσαμε και το θέμα των F-16 μεταξύ ημών και των ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας (ο Μπάιντεν) είπε: "Τελειώστε το εσείς στο Κοινοβούλιο και εγώ θα το περάσω από το Κογκρέσο με τον ίδιο τρόπο".
Κι αυτό που ειπώθηκε από την πλευρά μας είναι “ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν να διεξάγουν ταυτόχρονα αυτή τη διαδικασία. Αν πραγματοποιήσουμε αυτή την διαδικασία ταυτόχρονα, θα μπορέσουμε να το περάσουμε κι εμείς από το κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα".
Ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες... Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε τόσο όσον αφορά το θέμα των F-16 των ΗΠΑ όσο και ως προς την τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά θα ‘επιταχύνουν’ την θετική άποψη του κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε ότι αυτές θα τηρηθούν. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».
Λάθος της Ευρώπης να μας αφήνει να περιμένουμε
Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και από την ΕΕ να εξετάσει προσεκτικά πάλι την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ευελπιστώντας σε μία ώθηση της διαδικασίας όταν η ‘φίλη’ Ουγγαρία αναλάβει την προεδρία το β’ εξάμηνο του 2024.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πλέον να εξετάσει καλά την θέση της Τουρκίας. Είναι λάθος το γεγονός ότι η Τουρκία, η οποία είναι πιο έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με πολλά άλλα κράτη-μέλη, να περιμένει στο κατώφλι εδώ και τόσα χρόνια λόγω πολιτικών εμποδίων. Ενώ η γεω-στρατηγική και οικονομική δυναμική της Τουρκίας απαιτεί η Τουρκία να έχει ήδη επιτύχει την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, μάς καθυστερούν με διάφορες δικαιολογίες εδώ και χρόνια. Τα γεγονότα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική και πόσο αποτελεσματική είναι η Τουρκία. Τώρα η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει αυτό το λάθος».
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τις καλές σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό κ. Βίκτορ Όρμπαν και εξέφρασε την πεποίθηση κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας, το θέμα αυτό να τεθεί στο τραπέζι με πολύ διαφορετικό τρόπο και να γίνει ένα νέο βήμα αναλόγως.
«Η στάση του Όρμπαν σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν πάντα προς θετική κατεύθυνση. Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ και μπορεί να υπάρξουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις σε αυτή την διαδικασία. Συζητήσαμε και αυτό το θέμα μαζί του».
Θετικές οι σχέσεις με τον Όρμπαν
«Έχουμε έρθει σε επαφή 21 φορές μέχρι στιγμής μαζί του. Ο κ. Όρμπαν είναι ένας ηγέτης με τον οποίο διατηρούμε θετικές σχέσεις. Ελπίζω ότι οι συναντήσεις και οι συμφωνίες των υπουργών μας με τους ομολόγους τους θα διευκολύνουν πολύ το έργο μας στην επόμενη διαδικασία. Υπάρχουν καλές εξελίξεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Ουγγαρία, είμαστε αισιόδοξοι ως προς αυτό. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο», πρόσθεσε
Γάζα: Το Ισραήλ πυροβολεί όλη την ανθρωπότητα
Αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμβούλεψε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να κλείνουν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
«Το Ισραήλ πυροβολεί όχι μόνο τους Παλαιστίνιους και την Γάζα αλλά και την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπάιντεν, υπενθύμισε στις ΗΠΑ την ιστορική τους ευθύνη.
«Πώς μπορεί ο κόσμος να φωνάξει πιο δυνατά ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει;», αναρωτήθηκε.
«Όλοι θα δουν ότι ο Νετανιάχου έχει τελειώσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αρνήθηκαν να ακούσουν όταν είπαμε ότι είναι τελειωμένος και εκείνων που δυσκολεύτηκαν να εκφράσουν τη δική μας άποψη. Ωστόσο, η αποχώρηση από τη θέση του δεν θα τον σώσει. Θα τον κυνηγήσουμε με βάση το νόμο, οι καταπιεσμένοι θα τον κάνουν να λογοδοτήσει».
Συνάντηση με Πούτιν σύντομα
Υπάρχουν διάφορες προβληματικές περιοχές στον κόσμο, είπε ο Ερντογάν, φέρνοντας ως παράδειγμα τον μηχανισμό του διαδρόμου των σιτηρών, τον οποίο χαρακτήρισε ένα θετικό βήμα προς έναν δικαιότερο κόσμο, και προανήγγειλε συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τον Διάδρομο Σιτηρών και να διασφαλίσουμε ότι οι αφρικανικές χώρες που έχουν ανάγκη θα λάβουν το μερίδιό τους από αυτόν. Είχαμε σχηματίσει μια τριμερή ως Ρωσία, Κατάρ και Τουρκία. Το Κατάρ θα στήριζε τα σιτηρά που προέρχονται από αυτόν τον διάδρομο στο οικονομικό σημείο, εμείς θα παρεμβαίναμε και θα τα μετατρέπαμε σε αλεύρι στα εργοστάσιά μας, και στη συνέχεια θα τα στέλναμε στις αφρικανικές χώρες. Ακολουθούμε αυτό το σχέδιο. Σύντομα θα έχουμε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και θα του πούμε: "Ας κάνουμε τον διάδρομο σιτηρών να λειτουργήσει". Ελπίζω ότι θα λάβουμε θετικές απαντήσεις από αυτόν και θα συνεχίσουμε την πορεία μας».