Η εγκατάσταση καμερών ταχύτητας σε πόλεις και αυτοκινητόδρομους θεωρείται πλέον ως το καταλληλότερο μέτρο για μείωση των τροχαίων συγκρούσεων.

Στην Κύπρο οι κάμερες εφαρμόστηκαν επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, οι πολίτες δεν τις είδαν με «καλό μάτι». Το πρώτο διάστημα λειτουργίας του συστήματος υπήρξαν περιπτώσεις όπου άγνωστοι βανδάλισαν σταθερές κάμερες ενώ σημειώθηκαν και περιστατικά με πυροβολισμούς/παρενοχλήσεις σε κινητές κάμερες. 

Μέχρι στιγμής λειτουργούν κάμερες στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, ενώ το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν οι σταθερές κάμερες σε Λάρνακα και Πάφο. 

Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες σταθερές κάμερες

Οι σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ρωσία έχει τις περισσότερες σταθερές κάμερες στην επικράτειά της, με τον αριθμό να αγγίζει τις 18.413 κάμερες.

Ακολουθεί η Ιταλία με 11.098 κάμερες, αριθμός που καταγράφεται ως ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 7.722, η Γερμανία με 4,685, η Γαλλία με 3.682, το Βέλγιο με 3.125, η Σουηδία με 2.450, η Ισπανία 2.228, η Τουρκία 1.814, η Αυστρία 1.475, η Τσεχία 1,308, η Φινλανδία 1.104, η Ολλανδία 928, η Πολωνία 818 και η Ελβετία 656 κάμερες.

Σημειώνεται ότι οι πιο λίγες κάμερες ταχύτητας είναι στη Σλοβακία με 13. 

ΗΠΑ: Κάμερες τροχαίας με απόφαση κάθε πολιτείας

Επί του παρόντος, καταγράφονται περισσότερες από 5.000 κάμερες ταχύτητας στην αμερικανική βάση δεδομένων.

Ωστόσο, η κάθε πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αποφασίζει από μόνη της αν θα εγκαταστήσει κάμερες ταχύτητας.

Δεκαοκτώ πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια έχουν περάσει νόμους που επιτρέπουν τη χρήση καμερών ταχύτητας. Στον αντίποδα, εννέα πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν τη χρήση καμερών ταχύτητας.

Το μέσο κόστος ενός προστίμου υπερβολικής ταχύτητας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι $150. Τα πρόστιμα μπορεί να κυμαίνονται από $50 έως $2.500 και επιβάλλονται ανάλογα με την πολιτεία και πόσο πάνω από το όριο ταχύτητας πηγαίνει ο οδηγός.

Ελλάδα

Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε στην Ελλάδα ότι τέθηκαν σε εφαρμογή δώδεκα νέες κάμερες που θα ελέγχουν την κίνηση στις λεωφορειολωρίδες. Η κάμερα καταγράφει την παράβαση και ο οδηγός θα λαμβάνει την κλήση με αλληλογραφία στο σπίτι.

Το πρόστιμο για κάθε παράβαση έχει οριστεί στα 200 ευρώ.  

Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας (ραντάρ – φωτογραφικής κάμερας) τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) θα ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχομένων οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την Α.Λ.Λ. θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται στη φωτογραφία.

Επίσης, στη φωτογραφία θα εμφανίζεται: ταχύτητα κίνησης, το σημείο/λωρίδα της παράβασης, η κατεύθυνση, η ημερομηνία, η ώρα καθώς επίσης και κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης. Η παράβαση θα καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών (Ι.Χ.) και φορτηγών.

Νορβηγία η πιο αυστηρή χώρα και Τσεχία η φθηνότερη

Κάθε χώρα καθορίζει το δικό της νομικό πλαίσιο που διέπει του κανόνες οδήγησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Νορβηγία θεωρείται ως η πιο αυστηρή χώρα με τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην οδήγηση.

Η Νορβηγία είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη για πρόστιμα υπέρβασης ταχύτητας, που ξεκινούν από τουλάχιστον €711 όταν οδηγείται πάνω από το όριο ταχύτητας 110 KM/H.

Από την άλλη, η Τσεχία είναι η φθηνότερη χώρα για πρόστιμα υπέρβασης ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους, που ξεκινούν από τουλάχιστον 19 ευρώ για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας των 130 χλμ./ώρα.

ΕΕ: Οι κάμερες οδηγούν σε μείωση των συγκρούσεων κατά 15% - 20%

Οι κάμερες ταχύτητας είναι η πιο κατάλληλες εάν τα ατυχήματα καταγράφονται σε συγκεκριμένα τμήματα του δρόμου και σχετίζονται με υπερβολική ταχύτητα και όταν ο όγκος της κυκλοφορίας καθιστά τη φυσική αστυνόμευση μια χρονοβόρα και λιγότερο αποτελεσματική προσέγγιση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, η καλύτερη εκτίμηση είναι ότι οι κάμερες οδηγούν σε μείωση των συγκρούσεων κατά 15% - 20%. Ωστόσο, οι μελέτες διαφέρουν ευρέως ως προς τις αναφερόμενες επιδράσεις. Η πραγματική αποτελεσματικότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η πραγματική προσπάθεια επιβολής, η αρχική ταχύτητα και το επίπεδο ασφάλειας.

Τύπος δρόμου

Τύπος μεθόδου

Επίδραση σε ατυχήματα

Αστικός

Σταθερές κάμερες ταχύτητας

Μείον 28%, σε όλα τα ατυχήματα

Αστικός

Σταθερές κάμερες ταχύτητας

Μείον 22%,  σε συγκρούσεις με τραυματισμούς

Αστικός

Κινητές κάμερες ταχύτητας

Μείον 22%, συγκρούσεις με τραυματισμούς

Αγροτικός

Σταθερές κάμερες ταχύτητας

Μείον 18%, σε όλα τα ατυχήματα

Αγροτικός

Σταθερές κάμερες ταχύτητας

Μείον 33%, συγκρούσεις με τραυματισμούς

Αγροτικός

Κινητές κάμερες ταχύτητας

Μείον 15%, συγκρούσεις με τραυματισμούς

Αγροτικός

Σταθερές κάμερες ταχύτητας

Μείον 20%, σε ατυχήματα τραυματισμών

Αγροτικός

Κινητές κρυφές κάμερες ταχύτητας

Μείον 21%, σε ατυχήματα με τραυματισμούς με μοτοσικλέτες

Αυτοκινητόδρομοι

Κινητές κάμερες ταχύτητας

Μείον 25%, σε ατυχήματα που σχετίζονται με μη ασφαλή ταχύτητα κατά τη διάρκεια της μέρας

Αυτοκινητόδρομοι

Κρυφές κάμερες ταχύτητας

Μείον 11%, σε όλα τα ατυχήματα